Радомир кани на Празник на бозата

За пета поредна година в Радомир ще се проведе Празник на бозата „Радомир 2020“. Градът е столица на сладко-киселата напитка, а в центъра на града пред сградата на читалището се извисява скулптурата на бозаджията. В събота на 10 октомври общината кани граждани и гости да участват на празника. Той започва в 10,30 ч., когато в Общинския исторически музей ще бъде открита изложба на детски рисунки „Бозаджийството в Радомирско“. В Музейната експозиция на бита и занаятите в Радомирско от края на 19 и началото на 20 век „Стойова къща“ посетителите ще се докоснат до традициите в производството на боза, съдовете и първите бозаджии, със старата технологиия, а в двора на “Стойова къща” ще бъде представена презентация, проследяваща спецификите и традициите в производството на боза в Радомирско от минали времена до наши дни. Надпиването с боза е от 18 ч. в двора на ОДК.

Празникът на бозата ще бъде отбелязан и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Кленовик, Копаница, Кондофрей, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в кв. “Върба”.

По време на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, като община Радомир умолява гражданите да носят маски и да спазват социална дистанция.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *