Радослав Тасков: Животът не започва и не свършва с Общински съвет, но за Благоевград е много важно кой ще бъде там

Ден преди изборите за местна власт разговаряме с г-н Радослав Тасков –  четири мандата общински съветник, три от които председател на местния парламент в Благоевград. Кандидат е за общински съветник от Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО). 

 – Г-н Тасков, важно ли е за Вас отново да бъдете избран за общински съветник?

 – Несъмнено работата ми в Общински съвет – Благоевград заема сериозно място в моя живот. Особено през последните 8 години, в които съм председател на Общински съвет, животът ми е изцяло свързан с местната власт. НО ВАЖНОТО ЗА МЕН НЕ Е ДАЛИ ЩЕ БЪДЕШ ИЛИ НЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, А КАКВА РАБОТА ЩЕ ВЪРШИШ, КОГАТО ОТИДЕШ ТАМ. В края сме на една кампания, в която се включиха рекордно голям брой кандидати за съветници и, честно казано, това, което не разбирам, е тези хора какво всъщност си представят, че работи общинският съветник. Ето това е важното – какви хора ще бъдат следващите съветници. Защото в крайна сметка ОбС е законодателният орган на общината и цялото й битие е свързано с неговата работа – какви ще ни бъдат данъците, как ще бъде уреден градът, дали общината ще съумее да върши по най-добрия начин работата си и това, което е поела като ангажимент към хората.

 – Като направихте тази равносметка, смятате ли, че сте загубил нещо в личен аспект заради политиката?

 – Загубил съм, но и много получих. Преди да стана общински съветник и най-вече председател на ОбС, имах доста успешен бизнес. За щастие, този бизнес е семеен и благодарение на баща ми, сестра ми и цялата фамилия той все още съществува и дава прехрана не само на нас, но и на доста хора, които работят във фабриката. От друга страна е това, което ми даде политиката, а то е много. Запознах се със страшно много хора, научих безброй  неща, ако щете дори и за взаимоотношенията между хората. За това как трябва да подхождам към проблемите, да бъда търпелив, да отсявам достойните от фалшивите герои. Политиката ми даде възможността да помагам на хората и да съдействам, когато имат някакъв проблем. Даде ми и удовлетворение от добре свършена работа.

 – Изкарват ли се големи пари от това да си съветник? Откъде идва този голям интерес към местата в Общински съвет?

 – /Смее се/. „Огромните” пари, които получава един общински съветник, са около 400 лв. на месец. Общинският съветник има изключително важна роля в местното самоуправление и ми се ще да вярвам, че многото кандидати в момента са заради желанието им да помагат на града си. За съжаление обаче дълбоко се съмнявам в това. Трябва да призная, че качеството на ОбС пада с всеки следващ мандат. Все по-често там пребивават хора, които имат съмнителен морал и качества. Когато аз реших да стана общински съветник, две години преди изборите посещавах всяка сесия на ОбС, за да се запозная как работи този орган, как се взимат решенията, как се правят изказвания дори. В продължение на две години трупах знания и опит. От всичките близо 500 кандидати сега аз много малко съм видял в залата на Общински съвет през последните две години.

 – Какво свършихте през последните 4 години Вие и съветниците от Вашата група в Общински съвет?

–  Ако трябва да отлича едно нещо, което сме направили по моя идея и сме разработили с колегите от групата на ЕНП в ОбС – Благоевград, това е приетата Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. Сега като наблюдавам кампанията, всички кандидати посочват като проблем липсата на инвестиции. А ние още преди три години сме видели и структурирали този проблем. Извън това, десетките проекти, които са изпълнени на територията на община Благоевград, всичко построено, ремонтирано, създадено. И тук трябва да кажа с гордост, че почти няма нещо в нашия град през последните 8 години, в чието осъществяване аз лично и колегите от ЕНП да не сме участвали. Горд съм, че имаме ново депо за отпадъци, изцяло ремонтиран централен площад, хиляди санирани жилища и обществени сгради, десетки спортни и детски площадки, нови паркове, осветление, улици…

 – С какво групата на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) в следващия Общински съвет ще допринесе за развитието и по-добрия живот в Благоевград?

 – С експертиза, със знания, с опит. Смятам, че листата със съветници, която предлагаме на нашите съграждани, е най-сериозната от страна на личности. Хора, които имат необходимите качества, така че да бъдат едни отлични общински съветници.  Имаме няколко приоритета  в работата ни в Общински съвет: нова индустриална зона, първите стъпки за която вече бяха поставени от администрацията на кмета Атанас Камбитов. Подпомагане на млади семейства чрез предоставяне на еднократна помощ за новородено и настаняване с предимство в общинско жилище. Разработване на адекватна наредба за чистотата на въздуха. Облагородяване на кварталите и селата в община Благоевград. Нова Наредба за обществен ред и сигурност със специален статут на парк Бачиново и забрана за нерегламентирани масови събирания и силен шум. Превръщане на ски център „Картала“ в зимен курорт с национално значение. Все неща, които със сигурност ще поведат Благоевград напред.

 – Името Ви като председател на ОбС – Благоевград почти винаги се споменава редом до това на кмета д-р Атанас Камбитов като екип, в който работите. Как ще коментирате нападките от страна на Ваши опоненти, че тази симбиоза между Общинска администрация и Общински съвет е вредна за хората?

 – Председателят на ОбС и кметът на общината са двете страни на една монета, наречена местно самоуправление. От една страна е председателят на ОбС  с неговата законодателна власт, а от другата – кметът с неговата изпълнителна власт. Така че съвсем нормално е двете имена да вървят редом. Има два модела на работа в местната власт. Единият модел е когато председателят на ОбС работи срещу кмета и респективно кметът срещу председателя. Това сме го виждали през годините и в нашия град. Другият модел е председателят и кметът да работят в една посока, така че нещата, които изпълнителната власт  е начертала, действително да се случват. Трябва да призная, че в дългогодишната ми работа като съветник е имало и моменти, в които съм бил опозиция на кмета, който е бил начело на общината. С гласа си съм спирал и важни за града ни решения, провокиран от политически пристрастия може би. Не се гордея с това и смятам, че точно този модел, който показваме ние с г-н Камбитов, е правилният, защото допринася за развие. Всичко останало е работа на въпреки и води до проблеми, от които страдат единствено гражданите. Четири години аз като председател на ОбС чаках  опозицията, която сега плюе и отрича, да направи едно конструктивно предложение. На една от последните сесии, когато ОбС трябваше да гласува подписване на Меморандум за изграждане на нова индустриална зона, същите тези представители на опозицията, които се бият в гърдите, че искат да подпомогнат икономиката на Благоевград, гласуваха против. Това не го разбирам и се чудя не ги ли е срам сега от избирателите им.

 – Това означава ли, че според Вас Атанас Камбитов е най-добрият вариант за кмет на Благоевград в момента?

 – Последните истински избори за кмет на Благоевград бяха през 2007 г.  Тогава имаше 4 кандидатури, всяка от които изключително сериозна. Това бяха хора, готови да управляват общината още на следващия ден след изборите.  Сега това го няма и за мен изборът на кмет на 27 октомври е безспорен. В момента една част от кандидатите се опитват да добият лична популярност, а втора група  се явяват, за да могат през кандидатурата си за кмет да станат общински съветници. На практика остават не повече от трима човека, които смятат, че имат шансове и могат да управляват. Лошото е, че единият от тези трима кандидати прави всичко възможно да стане кмет само защото има лична вражда с д-р Камбитов. Другият – защото представлява интересите на една партия, която априори е опозиционна на управляващата в  България. Истината е, че АТАНАС КАМБИТОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ, СЛЕД ЧИЕТО ИЗБИРАНЕ ОБЩИНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ФУНКЦИОНИРА НОРМАЛНО И БЕЗ СЪТРЕСЕНИЯ. Като искаме промяна, замисляме ли се какво ще се случи, ако тази промяна стане факт? По-добър ли ще стане животът ни? Останалите кандидати имат ли капацитета, кадрите, ако щете, и знанията, за да управляват? Тези въпроси някой задава ли си? Замислете се кой от кандидатите в момента има добра комуникация с държавната власт. Много е лесно да хвърляш едни високопарни слова за инвестиции, строителство, работа. Без подкрепа от държавата обаче не можем да направим почти нищо. С 6-те милиона лева, които събираме от местни данъци и такси, ли ще преобразяваме града? Кой е този кандидат, който има готов екип, за да продължи след 27-ми октомври да работи по европейски проекти, да печели нови такива. Процедурите не ни чакат, община Благоевград е в конкуренция с още 264 общини в страната. Работата в общината продължава от 28-ми сутринта и никой няма да чака някого да се нагажда, да свиква или да се учи да управлява. Затова  правилният избор за кмет на Благоевград е само един и той се казва Атанас Камбитов.

 – Изборите са в неделя. Кои са избирателите на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО)?

 – Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) разчита на това, което до момента е постигнал всеки един от нас. А всеки един от нас е постигнал много – първо в личен и професионален план, доказал е, че може и знае как се върши работа.  Всички до един в нашата листа за общински съветници са хора с авторитет, с образование, с неоспорим опит. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *