Разбиха група за телефонни измами, действала от Румъния

Шестима души са задържани за участие в група за извършване на телефонни измами. Размерът на доказаната щета по тях е над 150 000 лева. Това обявиха на брифинг от Прокуратурата в петък.

„Технологичният процес по измамите се е извършвал в Румъния. Парите са превеждани от мулета първо от България в Румъния, с след това се е извършвал обратният процес, за да се прекъсне пътят на парите. Това има за цел да затрудни разкриването на престъплението”, обясни прокурор Валентина Маджарова.

Предстои Прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража” за шестте лица.

„Обществената опасност е много висока. Твърдя това не само защото се ощетяват нормални български данъкоплатци, а и заради това, че продължава да се спекулира с правоохранителните органи в лицето на полицията и прокуратура. Размерът на доказаната щета е над 150 000 лева”, обясни прокурор Валентина Маджарова.  

Всички измамени са от България. Избирани са на случаен принцип и са набирани с карти на мобилен оператор в Румъния.

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. „мулета“, уточняват от държавното обвинение. 

Предстои задържаните в Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Работата по делата за телефонни измами от Прокуратурата определиха като свой приоритет. От държавното обвинение отчитат спад в извършването на подобни престъпления.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *