Разбиха международна престъпна група за трафик на артефакти

Европейската полиция разби международна престъпна група за трафик на десетки хиляди гръцки археологически артефакти, плячкосани от незаконни разкопки в Италия, съобщи БГНЕС.

Полицейски части от Италия, Великобритания, Франция, Германия и Сърбия в съвместна акция арестуваха 23 заподозрени и извършиха 103 обиски в разследване, започнало през 2017 г., съобщиха полицейските агенции на ЕС Европол и Евроюст.

Бандата използвала булдозери и металотърсачи, за да плячкоса предмети от 400 г. пр. н.е. от района на Калабрия преди да ги продаде в цяла Европа.

„Незаконните разкопки били управлявани от добре структурирана организирана престъпна група, ръководена от двама калабрийци“, живеещи в южната провинция Кротоне, посочват агенциите в комбинирано изявление.

В Калабрия „културното наследство включва важни следи от гръцкия и римския период“, съобщава Европол.

Италианските медии съобщиха, че са арестувани двама калабрийци на възраст 59 и 30 години.

Бандата използвала също „ограждения, посредници и мулета, опериращи в различни италиански региони“, като разграбените артефакти преминавали чрез контакти в Дижон, Мюнхен, Лондон и Вършач в североизточна Сърбия.

За някои от откраднатите предмети се казва, че датират още от четвърти и трети век пр.н.е. и включват пет теракотени вази и маслени лампи, плочи, изобразяващи животински сцени, брошки и различни бижута.

„Разграбването, извършевано в продължение на няколко години, е нанесло значителни щети на италианското културно наследство. Координацията между двете агенции е дала възможност за „арести, обиски и изземвания незабавно и едновременно в петте страни“, добавиха Европол и Евроюст.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *