Разграбена хижа и паркиран отпред изтребител МиГ-9 впечатлиха кюстендилски планинари при поход в Средна гора

Точно 14 дни бяха необходими на кюстендилски туристи, за да обходят Средна гора. Групата си избра за изходна точка град Хисаря. “След това спряхме в село Старосел при тракийските находки и винарната, за да се озовем до местността Бело камъне. Хижарят на хижа “Фенера” любезно ни предложи да ни извози раниците до хижата. Много хора очакваха, че в Средна гора ще е като разходка в парка с ръце в джобовете. Макар и без раници, много скоро извадихме ръцете от джобовете и потънахме в очарованието на планината”, споделя водачът Любомир Младенов.
Хижа “Средногорец” стана едно от любимите места на кюстендилци, а пътят дотам минава през връх Алексица, един от най-красивите в тази част на планината. “След около 2 часа ходене стигнахме до изоставената хижа “Чивира”. Гротеската е пълна, когато човек гледа разграбената хижа и паркирания отпред на поляната изтребител. Времето сякаш е спряло някъде в миналото, когато тук е кипял живот”, споделя туристът Валери Георгиев, който успя за минути да разучи и самия самолет.
“На третия ден изкачихме първенеца на Средна гора – връх Богдан /1604 м/. Някак неусетно и неочаквано лесно се стига до гористия връх, оголил малка поляна наоколо. Очакваше ни Копривщица със своята история и съхранен дух. Когато човек се разхожда из калдъръмените й улички и обикаля една след друга къщите, превърнати в музеи, разбира колко много е дал на България този град”, допълва и секретарят на дружеството Силвия Михова.
“Маршуртът минаваше и през връх Братия. Той се оказа прекрасно място, впечатлило някога и Константин Иречек”, разказва Любомир Младенов.
Последният преход на групата бил до село Чавдар. Там кюстендилци разгледали неолитното селище, работещо от 2012 година на 2 км над селото.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *