Раздадоха колби за проби за трихинелоза и чума на ловците в Кюстендил за старта на груповия лов на дива свиня

Сдружение „Елен” в Кюстендил раздаде разрешителните за ловуване за календарния месец октомври на дружинките във връзка със старта на сезона за отсрел на дива свиня, който бе на 3 октомври. Документите са предоставени на съответните председатели. „На първо време сме осигурили и доставили колби за изследвания – общо 300 броя. Направили сме заявка и за допълнителни 400 колби с баркодове. Едната струва 2 лева.  Очакваме всеки момент да ги получим”, заяви секретарят на дружеството Венко Калинчев.

„Ние искаме да установим дали имаме заразен дивеч от трихинелоза и от чума. Присъствах на работно съвещание в София, на което колегите се оплакаха, че популацията на дивата свиня е чувствително намаляла. Ние в нашия регион имахме само три прасета, заболели от чума. За тях нашите ловци спорят, че не е вярно, но ние вярваме на медицината.  Трихинелоза беше установена при 6 от отстреляните диви свине”, уточни Венко Калинчев. 

От дружеството са издавани разрешителни и за индивидуален лов на дива свиня между 50-60 броя. Преди всичко от СЛРД „Елен” са издавали разрешителни за региони, където  са нанесени щети. Основно това са селата Раненци, там има отстреляни 10 броя дива свиня, Бобешино, Шишковци – 5 бр. отстреляни диви свине.  Основно набезите са по царевични и черешови насаждения. На далечни разстояния се поставят хранилки с царевица, които захранват дивеча, така че да не отива в други насаждения. „Законът е много строг, ако има поражения, ние трябва да поемем щетите като организация, стопанисваща дивеча. Някои стопани дори заведоха дела на сума от 30 000 лева. Ние смятаме, че не е правилно и работи срещу нас. Земеделците получават субсидия за царевицата, а после я продават и в крайна сметка ще получат. „Най-лошото е, че ни осъди ловецът Иван Харалампиев за тази сума.  Ставаше въпрос за нанесени щети върху царевица в селата Раждавица и Копиловци. Платихме си 30 000 лева, иначе щяха да ни запорират сметките”, добави с огорчение секретарят Венко Калинчев.

Венко Калинчев информира, че са  запознали ловците с важен формуляр, на чиято база се прави промяна на таксацията. На всяка гонка ловците попълват формуляра и го предават на ръководството на сдружението. По традиция след откриването на ловния сезон за отстрел на дива свиня дружинките ще оставят пушките и ще си организират курбани за здраве. Ловците ще се съберат в Страдалово, Коняво, тази година заради коронавируса в Граница няма да има курбан. Дружините от Бобешино, Долно село и Раненци по традиция ще се съберат под т.н.”Орехче”, много е тържествено”, поясни Венко Калинчев.
„Държавата не ни помага особено, само иска да правим ние и  даваме, контейнерите, които преди ни ги предоставяха безплатно, сега си ги закупуваме. Така беше и с ямите покрай Ковид-19 ,похарчили сме към 15 000 лева, правеха се пръстени бетон, монтираха са капаци отгоре. Популацията при таксацията в районите  е положителна. Миналата година имаме отстрел на 1029 броя диви свине, в организацията членуват 2400 лови. Сдружението ни е от водещите в страната по територия, отстрел и финансови ресурси. Нямаме ловци с коронавирус, като изключим трагичния инцидент с ловец от Таваличево, паднал от дърво, после се зарази в болницата с коронавирус“, обобщи Венко Калинчев.

Ловците са предупредени да ползват дезинфектанти и да перат дрехите си веднага след лов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *