Раздадоха рибен курбан в църквата в махала Овнарска на село Градево

Църквата „Свети Николай” в махала Овнарска, село Градево години наред събира на Никулден жители и гости на рибен курбан. На своя храмов празник днес, тя събра над 100 човека. Традиционно той започва с литургия, а миряните се събират на обща трапеза под новопостроените навеси пред храма и около него. Няколко казана постен фасул и риба на жар, винаги е гозбата за празнуващите на Никулден там.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с общинския председател Владимир Христов и кмета на село Градево Кирил Йосифов, кметът на село Черниче – Георги Стефанов и директорът на ДГС -Симитли Иван Герин също бяха на празника и запалиха свещички за здраве.

За доброто настроение на всички празнуващи се грижеше оркестър.

Църквата „Св. Николай” в махала Овнарска е градена през 1866 година. Преданията разказват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на Божи храм в тогава многолюдната махала на селото. Някога там е имало около 150 къщи, училище, а днес постоянните жители са само 6-7 възрастни баби и дядовци.През 1886 година има данни, че църквата за първи път е посетена от митрополит. В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе железен кръст на върха й, и беше изграден навес с много седящи места около нея. Всичко това с доброволен труд и дарения от миряни.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *