Протестърът Вл. Христов, който отпадна от битката за депутат, оглави подвижна станция за карантинирани от Ковид-19 избиратели

В МБАЛ – Благоевград е сформирана секционна избирателна комисия за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Желание да упражнят правото си на вот са изразили 40 души, които са подали заявления, заяви за „Струма“ директорът на болницата д-р Огнян Митев.

 В МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев също ще се проведе гласуване, като желаещите са 45 човека, съобщи зам. директорът д-р Ангел Тонгов.  „Има голям интерес за участие в изборите. Създали сме организация, така че всеки, който иска гласува, да го направи. Болните, които могат да стават, ще гласуват в коридора на ковидното отделение, където ще бъде поставен параван. Пациентите, които са на кислородни апарати, също ще могат да упражнят правото си на вот, като до леглото им в болничната стая ще бъде внесен подвижен параван. Взети са мерки за предпазване от заразяване на членовете на СИК, като са им осигурени костюми, маски и ръкавици, дезинфектанти”, обясни технологията на гласуване в ковидните отделения д-р Тонгов. Болните, които предстои да бъдат изписани, обаче няма да могат да гласуват в неделя, тъй като остават под домашна карантина. Затова е предвидено създаването на подвижни избирателни урни, което  е съгласувано на среща с представителите на политическите партии и кметовете.

В община Благоевград са определени 2 подвижни избирателни секции, като  броят на подадените заявления за гласуване от карантинирани избиратели е 72, а на лица с увреждания 26, съобщи за „Струма“ пиарът на кмета Злата Ризова. Желаещи за участие в подвижните избирателни секции обаче трудно се намират и почти няма, тъй като хората се притесняват да не са заразят. Страховете им са основателни, тъй като в момента е пикът на третата вълна, броят на новозаразените расте, ковидните отделения в болниците са пълни, а случаите на повторно инфектирани зачестяват.

Вчера стана ясно, че на територията на община Благоевград все пак ще има 2 подвижни избирателни секции, които ще обслужват карантинираните гласоподаватели. Двете подвижни комисии са утвърдени от РИК, като те ще бъдат от трима членове. Председателят на едната от тях е протестърът Владислав Христов, който беше кандидат за депутат, но след това напусна листата. Избирателна секция за гласуване е разкрита в Дома за стари хора „Св. Петка“ в Благоевград. РИК утвърди 3 избирателни секции в Югозападна болница в Сандански. В разложката болница няма да има СИК, тъй като не са събрани нужните 10 заявления за гласуване, но е сформирана една подвижна избирателна комисия за карантинирани гласоподаватели.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *