Ревизоро лично поведе мощна акция край Дрангово, след като заловиха дъщерята на А. Камбитов да гребе незаконно баластра от р. Струма

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро днес участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич.

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област.

В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата. Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.

Както struma.bg писа, наскоро край петричкото село Дрангово фирмата на дъщерята на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов бе заловена да добива незаконно баластра от коритото на р. Струма, за което й е съставен акт от 20 до 50 000 лева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

4 Коментара

 1. Георгиева

  Достатъчно е само с влака от София до Петрич да минеш за да видиш, как фирми от много години дълбаят коритото на река Струма. Коритото на реката е стеснено, изменено, насипано, за да се изграждат площадки за строителна техника, има камари от пясък.

  Отговор
 2. Кашпировски

  Не е падането от власт, а преминаването в лагера на Цецо. Прокуратурата тутакси “прогледна”!

  Отговор
 3. Андрешко

  Въх, ами сега? Че нали Камбата курдиса снахата на Кенеди, Роска-Водоноска, за шеф на ВиК-Благоевград, че да си гребе безнаказано народна пара! Падна от власт, развали се дослука!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *