Разкриха нова схема за фалшиви PCR тестове

Нова схема за измама с отрицателни PCR тестове бе разкрита в Русе. В схемата е въвлечен и пулмолог от Русе, без той да има представа, че подписът му е подправен. Фалшивите документи са предоставяни срещу 60 лева, предаде БНТ. 

34-годишен фалшификатор от Русе е решил да използва COVID ситуацията, за да издава неверни документи за отрицателни PCR тестове за чужбина. Схемата обаче е била разкрита, когато семейство от Разград минава Дунав мост, но без да има задължителните тестове. На границата ги връщат и в рамките на един час те се появяват отново на границата вече с издадени документи.

Граничните полицаи се усъмняват и започват прецизно да разглеждат документите им, които нямат нищо общо с истинските. Тестовете са били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория. Самият лекар разбира, че името му е замесено в измамата от разследващите полицаи. А задържаното семейство признава, че срещу 60 лева на човек се е сдобило с фалшивите документи.

“Всичко е фалшиво всъщност. Лабораторният номер е фалшив, начинът, по който е изписано името на пациента е фалшив. Няма как да го изпишем с кирилица веднъж и втори път под него – на латиница. Нашата програма това не го позволява. Това е в изследването. А в самия сертификат, той е прекопиран изцяло от нашия сайт, но това, което го прави уникален, е баркодът, който в случая е просто пресниман. Подпис има, но не е на наш лекар. Те са копирали и печата на една наша колежка, която няма нищо общо с изследванията. Нейният печат личен не стои на нашите изследвания”, обяснава д-р Розина Мирчева – директор на лаборатория “Здраве”. 

Прокуратурата е започнала разследване по случая, но от Гранична полиция не изключват възможността и друг път български граждани да са минавали границата с фалшиви отрицателни PCR тестове.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *