HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Разлог отбеляза Деня на славянската писменост и култура

Днес отбелязваме празника на българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Солунските братя Кирил и Методий. Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на 11 май.

В Разлог празникът започна с тържества по учебните заведения, след което учители и ученици се отправиха на шествие до центъра на града, предвождано от духовия оркестър към читалището.Кметът на общината инж. Красимир Герчев поздрави гражданите и гостите на Разлог по случай 24 май. На учителите и учениците пожела  да носят светлината на този празник винаги в душите си, а на зрелостниците да посрещат достойно предизвикателствата на живота, да бъдат силни и мъдри. Инж. Герчев по традиция награди спортисти от юношески отбори, отличени деца, постигнали добри резултати в национални състезания, олимпиади и дванадесетокласници, получили отлични резултати на кандидатстудентските изпити и приети да следват в университети като Кеймбридж, Оксфорд, университети в Холандия, Шотландия и др.

Празнична програма изнесоха децата от детските градини и училища в Разлог, както и детски певчески и танцови групи, с ръководители Светла Околска, Мария Калоянова и Данаил Атанасов, към НЧ „15.09.1903-1909“.

По случай 24 май своя изложба пред сградата на Общинска администрация-Разлог представи художникът Костадин Хаджиев-Динчето. Картините му впечатляват с прекрасни пейзажи от живописните и красиви Пирин и Рила.

Празникът обичайно ще завърши с дефилиране на абитуриентите от община Разлог. Те ще минат по червения килим, поставен специално за тях в центъра на град Разлог, а след като преминат и 4-те гимназии, празнична заря ще засияе в небето над Разлог.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *