Разлог се подготвя за международния кукерски карнавал “Старчевата”

Разлог се подготвя за осмия международен кукерски карнавал “Старчевата” на 12 януари. В тази връзка бе проведена работна среща между организаторите от община Разлог и представители на „Паркинги и гаражи“, НЧ „15.IX. 1903-1909” и РУ – Разлог. На срещата бяха обсъдени и уточнени всички детайли около организацията и протичането на маскарада.

Кукерите се наричат “чауши” и “старци”, така се ражда и наименованието  “Старчевата”, на вече традиционния карнавал, който община Разлог организира под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев.

На 12 януари според предварителните заявки ще дефилират над 17 групи с близо 1500 участници от страната и чужбина, всички с отличия от различни национални и международни конкурси. Три ще бъдат групите от Република Македония.

Фестивалът “Старчевата 2018” ще има конкурсен характер. Представянето на участниците в различните конкурсни категории ще се оценява от професионално жури.

Очакват се и гости от Федерацията на европейските карнавални градове, на която Разлог е член от 1996 година.

Празникът на 12 януари ще започне в 10.30 часа. Шествието с официалните гости ще тръгне от народно читалище “15.09.1903-1909” и ще продължи до централния площад в Разлог, където ще дефилират след това всички участници.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *