Разлог стартира проекта за ски зона Кулиното: 1634 метра писта, ски лифт за 2800 скиори на час и 10 оръдия, бълващи до 500 кубика сняг/час

Разлог направи най-решителната до момента крачка към намерението си да догони Банско като световен зимен курорт – общината стартира проекта си за създаването на ски център Кулиното, който от години събира прах по рафтовете.

В края на миналата седмица заместник-кметът на общината Иван Гюров, който замества градоначалника Красимир Герчев от 30 септември, депозира в РИОСВ – Благоевград подробното инвестиционно намерение за изграждане на трета писта, лифт и система за изкуствен сняг в популярната разложка местност Кулиното. Тя е на надморска височина 1400 метра, на 12 км от Разлог и 2 км от Предел, и е основна изходна точка на всички туристически маршрути, минаващи през хижа „Яворов“ и водещи до Бански Суходол, циркусите Байови дупки и др.

Според плана ски зоната ще бъде реализирана в един малък обхват от местността, като площта на новата писта е 220,067 дка, а просеката за лифта е 11, 264 дка.

Писта Кулиното-2 ще е дълга 1634 метра, широка 60 метра и по нея ще могат да се пускат 1300 човека на час. Средният наклон е планиран да е 32 процента, а денивелацията – 430 метра. Така проектирана, пистата ще започва и завършва в началото и края на сегашната писта, чиято дължина е само 800 метра, ще ги разделя само стръмно дере. В съседство ще е и съществуваща учебна писта от 200 метра. „Кулиното-2“ няма да влияе върху флората и фауната на района, твърдят еколозите на общината.

Лифтът ще е 4-седалков, широк 15 метра, с дължина 1013 метра и капацитет 2200 – 2800 човека на час. Трасето за лифта ще е по-сложно за монтаж в зоната от 2200-1320 м поради  по-трудния релеф, преценили са авторите на проекта. Лифтът ще има горна, долна станция и 10-12 стълба в зависимост от модела, който ще бъде избран. Седалките ще са 80 до 120. Той ще се движи със скорост от 2 до 5,6 м/сек и скиорите ще минава трасето между двете станции от 4 до 6 минути.

Направените предварителни проучвания и обследване на 250-те дка от лявата страна на съществуващата писта показали, че няма да има никакви проблеми тук да се направи разширението на зоната. От дясната страна в коритото на река Кулина на надморска височина 1352 м може да се изгради второ водохващане и водоем с обем 4000 куб. м. То ще остане за следващ етап, когато ще се изгради системата за изкуствен сняг. Тя и помпената станция ще са в дерето на река Кулина. Ще са необходими 24 шахти с щрангове за включване на машините за изкуствен сняг. Системата ще се захранва с 30 л/сек от помпена станция, захранвана от 2 водохващания. Консумацията на вода от 2-та потока ще изразходва 1/5 от дебита им. Системата ще работи с 8-10 оръдия за сняг едновременно с капацитет 360-500 кубика сняг на час.

Според инвеститора освен че няма да бъдат засегнати флората и фауната в района, не на последно място плюсовете от новата ски писта и влек са изграждането на съпътстващи дейности като ски училище, заведения за хранене, ски гардероби и др., които ще допринесат за повишаване заетостта на разложани, както и за запълване на съществуващата леглова база.

Проектът „Кулиното“, който трябваше да засенчи съседната община, е от началото на бурното строителство на ски зоната над Банско през 2003 г. Първоначално разложката местност бе планирана да стане супер курорт, но идеята опря до парите – не се намери инвеститор да вкара в нея 240 млн. евро и около 2010 г. за Кулиното спря да се говори като алтернатива на банските писти.  След задълбочено проучване община Разлог обаче прецени, че може да направи нещо по-скромно, и приспособи част от проекта към общия устройствен план на общината, обособявайки ски зона Кулиното като малка ски дестинация и основен изходен пункт за пешеходен летен и зимен туризъм. В началото на годината съветниците дадоха разрешение за изработването на парцеларен план за трасета на ски пистата, съоръженията към нея и свързващата техническа инфраструктура. Направена бе и груба калкулация, според която  разширението на зоната ще струва около 3 млн. лева, които засега община Разлог смята да осигури сама.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *