Разлог чества 107 г. свобода!

С военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Разлог бе отбелязана 107-ата годишнина от освобождението на града от турско робство.

Стотици деца, ученици, общественици, деятели, политически партии, жители и гости на града се стекоха на централния площад, където под звуците на химна на Р България в изпълнение на духовия оркестър към НЧ “15.09.1903 г.” тържествено бе издигнат българският флаг от армейците от военно формирование – Благоевград. С падане на колене бе почетена паметта на загиналите в борбите за Освобождението.

Исторически факти около събитията отпреди повече от век от най-важната битка край Елешница на 9 октомври през атаката на партизанските формирования в Разлог, където пада убит Лазар Топалов от Белица, до оповестяването на свободата припомни Нина Кисова, началник-отдел „Образование“ към община Разлог.

В тържественото си слово временно изпълняващият длъжността кмет Венцислав Гърменов отбеляза: „Днес, 107 години след паметните събития, Разлог е един нов град, развиващ се европейски град, пишещ своята съвременна история. Всички ние заедно можем да го направим още по-добър, защото народ, който пази и почита своето минало, е достоен да изгражда добро бъдеще за идните поколения. Пазете вярата в утрешния ден, носейки ясното съзнание, че просперитетът е във вашите ръце. Бъдете здрави, настойчиви, последователни, обединени и целеустремени към идеите си за благото на община Разлог”, каза в словото си В. Гърменов

Тържествената церемония завърши с камбанен звън, точно както преди 107 години е оповестена свободата на Разлог, а цялото християнско население се стекло в центъра на града, за да отпразнува с всеобщо веселие Освобождението.

Вчерашният 11 октомври започна с празнична Света литургия в църквата „Свето Благовещение“ и водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Денят завърши с празничен концерт с участието на местни самодейци и специалното участие на „Диана експрес“ и любимата на всички тийнейджъри певица Дара. Празнична заря бе кулминацията на събитията от празничния ден, но не и честванията на празника, които са през целия месец. Чрез подготвената програма и тази година община Разлог показа, че е пример за много български общини, истински пазител на традициите, културното и историческо наследство. Тя бе осеяна с поредица от поучителни и интересни мероприятия, насочени към всички възрасти.

Известната с афинитета си към автентичните облекла и носии Елена Жегова запозна децата с позабравените вече женски занаяти – тъкане на стан, сукане на прежда и много други.

Началото на празненствата бе поставено с представянето на книгата „Владимир Каназирев от Разлог до Сент Луис /1879-1962/“, посветена на 140 години от рождението на Владимир Каназирев и финансирана от община Разлог и наследници на рода Каназиреви. Проведени бяха и редица спортни мероприятия.

Известното разложко хоро, пресъздадено в красива композиция от местния майстор Костадин Стоилов, украси началото на пешеходната зона в центъра на града. Арт композицията е изработена по идея на община Разлог, която неслучайно е обявена и носи приза „Пазител на традициите“.

Честванията на празника ще продължат и утре с Международен турнир по карате за купа „Пирин“, а следващата седмица предстои Второто национално изложение на българска порода животни и шампионат за надтегляне на тежковозни коне.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *