Топ теми

Разложанка нареди в изложба ръкоделията, които измайсторила през лятото по поръчка за Старчевата

Своеобразна изложба на разложки носии направи в дома си известната везбарка от Разлог Веска Жегова. В нея тя подреди всички ръкоделия, които е направила със собствените си ръце това лято и които никак не са малко. Само за няколко месеца тя е измайсторила запеските на 7 женски кошули, избродирала е 6 мъжки ризи, ушила е няколко носии, изплела е и много дантели за женските ризи и забрадките.

Всички неща е изработила за свои познати – местни хора, които се готвят отрано за предстоящия фестивал Старчевата на 1 януари. Дали той ще се проведе предвид нестихващата пандемия, все още не е ясно, но е факт, че меракът на разложани за празника не стихва целогодишно.

Майсторката на везбата Веска Жегова споделя, че меракът е толкова голям, че почти всички искат за празника поне нова кошуля, за да не са със старата, а за нея работата започва почти веднага след Новата година. Признава обаче, че ръчният труд не е оценен достатъчно и малко хора знаят колко време изисква бродирането на една риза. Но тя го прави с любов и всеки бод я радва.

„Неоценена работа е това, но го правя с желание. Радва ме, че всички около мен, цялото семейство се включват и ми помагат – децата бродират, майка ми ниже мъниста за коланите, внучката – и тя помага, а е само в четвърти клас“, казва Веска Жегова и споделя, че за нея тази работа е удоволствие и не й тежи, а най-голямото удовлетворение идва с крайния резултат.

„Колкото и да съм изморена, сядам и започвам. Удоволствието е да видиш, че под ръцете ти се ражда нещо хубаво, а удовлетворението е, когато видиш радостта в очите на хората и усмивката. Това ме зарежда най-много и ме кара да продължа“, споделя майсторката.

Тя се опитва да предаде занаята и на бъдещите поколения, за да се запази красотата на българското народно облекло. С желание се включва във всяка инициатива, организирана за деца, и с много търпение учи малчуганите на различни бодове и шиене на колани.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *