Разложанка от доклада на OLAF за измамите с евросубсидии поредната осъдена да върне парите на ДФЗ

Разложанка стана жертва на окончателния доклад ОС/2019/1115/А5 на Европейската служба за борба с измамите /OLAF/ след административно разследване за неправомерни плащания, свързани с българската Програма за развитие на селския туризъм 2007-2013 г., и по-точно мерки 311, 312 и 41.

Фирмата на Елена Тонкова ЕТ „Елиас – Елена Тонкова“ бе една от цитираните в доклада от 2019 г., това предизвика проверка на Държавен фонд „Земеделие“ и в крайна сметка дружеството бе осъдено да върне на държавата цялата сума от 41 623, 88 лева, получена безвъзмездно за къща за гости в Разлог.  Завчера Върховен административен съд потвърди окончателно присъдата без право на обжалване.

Казусът е еднотипен с десетките други къщи за гости, които „изгоряха“ и бяха принудени да възстановят безвъзмездната субсидия заради неизпълнение на залегналите в бизнес плана финансови показатели. В конкретния случай търговката сключва договор с ДФЗ през 2013 г., но последваща проверка на фонда установява, че през 2015 г. къщата е реализирала приходи от 5000 лв. вместо заложените 12 635 лева, за 2016 г. приходите са 1000 лв., което е само 5% спрямо заложените в производствената програма 19 224 лева, а за 2017 г. не са установени никакви приходи. Според магистратите това неизпълнение е достатъчно условие ДФЗ да си поиска обратно парите.

Тонкова е само поредният бенефициер, който трябва да връща. Преди нея същото се случи със собственици на къщи за гости в Гоце Делчев, гърменското с. Скребатно, с. Огняново и др.

Процесът на събиране на сумите обаче върви доста бавно и най-често се стига до намесата на съдебен изпълнител, който търси купувач на публична продан. А купувачи няма.

След въпросния доклад на OLAF Фонд „Земеделие“ обяви, че си търси от къщи за гости 43 млн. лв., но за 3 г. успя да събере само 3,6 млн. лв. В същото времеЕвропейската служба за борба с измамите със средства от ЕС препоръча на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро по проекти в България, като най-голямата част от сумата – 23 милиона евро, трябва да бъде върната заради къщи за гости, финансирани от европейските земеделски фондове. Общите цифри в доклада, пратен в Брюксел заедно с предложението, бяха стряскащи – от 746 къщи за гости в страната ни, получили над 103 млн. евро финансиране, над половината (377 къщи) не са изпълнили поставените изисквания и вместо да бъдат давани на туристи под наем, са ползвани за частни нужди.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *