Разложката писателка Б. Асиова сред номинираните за националната награда “Христо Г. Данов”

Разложката писателка Бойка Асиова е сред номинираните за националната награда “Христо Г. Данов” на Министерството на културата, която се връчва за принос в българската книжовна култура. Асиова е номинирана в категория “Автор на българска художествена литература” за последната си книга “Роден на Великден”. Дали разложката писателка ще грабне приза ще стане ясно на 14 юни (понеделник), когато ще се състои тържествената церемония по връчването на призовете. Събитието ще бъде в двора на къщата музей на “Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.
 Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга и ще бъдат връчени в осем категории – Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга и Библиотечно дело.
Всички номинирани ще получат диплом, а носителите на наградата – диплом, малка пластика и парична награда. На церемонията ще бъде обявен и носителят на голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура.
Бойка Асиова е инженер-химик по образование. Работила е като журналист в столични всекидневници повече от 30 години. Тя е автор на 15 книги и на няколко публицистично-документални филми в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културното наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция.  
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *