Разнородна публика аплодира журналистката Л. Бенгюзова за първата й книга с разкази

Първата си книга с художествени разкази представи миналата вечер пред публика журналистката Лалка Бенгюзова, редактор на десетки издания и автор на поредица от документални интервюта за Ванга. Премиерата на „Жрицата от Нейне“ събра разнородна по интереси и възраст публика в конферентната зала на малък хотел в Благоевград, в която символичната домакиня успя да създаде уютна домашна атмосфера.

Името на книгата е заимствано от една от творбите, призна авторката и допълни, че в тях е вплела любопитни исторически факти и научни хипотези. Пример за това е Нейне – античен град, съществувал в района на Долна Градешница, в който е имало много светилища.

„Разказите се четат леко и на един дъх, част от тях  откъсват читателя от реалното и го отвеждат във фантастичното“, отбеляза експертът филолог Любима Димитрова, която отчете огромния талант на Лалка в сферата на научната фантастика.

„Лалка направи невероятни неща като редактор и коректор, раздаваше се за другите, но за себе си все не й оставаше време.  Раздаваше се за читалището, то не й стигна и се разпростря в ангажиментите си към други читалища в страната, та и в съседна Македония“, отбелязаха присъстващи на събитието.

Авторката пък призна, че „виновник“ за тази книга е братовчедка й Маргарита, която я е насърчила да пише в труден за нея момент. „Аз все търся някаква справедливост. Не съм водител, не съм и будител. Казвам понякога силни думи, за да дам кураж на страхливите“, откровена бе Лалка Бенгюзова и благодари на всичките си близки, които са я подкрепили  в издаването на първата й книга с художествени творби.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *