Разпитаха първите 8 свидетели пред съда в Кюстендил по делото за убийството на Валери Дъбов

Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Пенка Братанова даде ход на първото заседание по делото за убийството на 33-годишния кюстендилец Валери Дъбов. Зад решетките по случая още от миналата година е 19-годишният Алекс Димитров-Гучи от маститата ромска фамилия Гольовци.

Убийството потресе Кюстендил през зимата на 2019 г. До края на годината са насрочени общо седем заседания, съобщиха от съда. Разпитани са 8 свидетели, сред които майката на Валери Дъбов Надежда Дъбова, пострадалите Светлин К. и Михаил П. и полицейски служители, които са били на работа в деня на инцидента.

Със съгласието на страните бяха приети показанията на сестрата на Валери Дъбов, дадени в досъдебното производство.

Съдът прие и изготвената от вещо лице съдебно-техническа експертиза, в която е направена скица на района и са обозначени обществените сгради и търговските обекти.

По делото трябва да бъдат разпитани над 50 свидетели и вещите лица, изготвили приложените по досъдебното производство експертизи. Следващото заседание е на 30 октомври.

Окръжна прокуратура – Кюстендил е привлякла като обвиняем Алекс Димитров-Гучи (на 19 години) за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – умишлено убийство на Валери Дъбов и опит за убийство на Светлин К. и Михаил П. За престъплението законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Делото се гледа от 5-членен състав – двама съдии и 3-ма съдебни заседатели, като съдът назначи и резервен съдебен заседател.

Престъплението е от 17 февруари 2019 година при среднощно сбиване между роми и посетители в заведение „Иридиум” в центъра на Кюстендил. Дъбов е бил случайно преминаващ, когато е наръган няколко пъти в сърцето. След убийството в града започнаха серия от протести и митинги срещу безнаказаното, според участниците в тях, ромско насилие. Освен убийството на 33-годишния мъж е бил направен опит за убийството на още двама души.

Надежда Дъбова е конституирана като граждански ищец, тя поиска по 150 000 лв. за нея и за дъщеря й. Още по време на разпоредителното заседание Надежда Дъбова поиска доживотен затвор за убиец на сина си.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *