Топ теми

Разпитаха чрез видеомост от Англия българин, свидетел по дело за фалшив договор

Свидетел бе разпитан от Англия на дело в Районен съд – Благоевград чрез видеоконферентна връзка. Това се случи на вчерашното дело, по което бизнесменът от Банско Костадин Чакъров е обвинен, че ползвал неистински частен документ – договор за заем, пред Окръжен съд – Благоевград.

На 12.02.2009 г. той сключил договор за продажба на негов недвижим имот в Банско, ведно с жилищна сграда, с Пламен Банков от София. На 27.06.2017 г. Костадин Чакъров завежда искова молба пред Окръжен съд за обявяване на този договор за недействителен, като твърди, че той прикривал действителен договор за финансова помощ от 04.02.2009 г., с който взел заем от 40 000 лв. от Пламен Банков. Сделката с имота била фиктивна, като гаранция, че ще бъде върнат заемът. В хода на делото бил представен договорът за заем, който Банков оспорва и твърди, че не е сключвал. При извършената графологическа експертиза се установява, че той не се е подписал и че договорът е неистински. Окръжният съдия Румяна Бакалова спира след експертизата гражданското дело и се сигнализира Районна прокуратура – Благоевград,  която обвинява Чакъров за ползване на неистински частен документ. По искане на защитата бе направено искане за разпит на бившия съдружник на Костадин Чакъров – Пламен Вълковски, който обаче от дълги години е в Англия. След проведени разговори с английски магистрати бе постигнато съгласие за разпита му чрез видеоконферентна връзка, която бе осъществена от провайдър чрез специален канал. Българинът отговори на въпросите, които наш преводач от благоевградския съд превеждаше на английски за съдията от съда в Телфорд. 

Пламен Вълковски заяви, че познава и двамата поне от 10 г. и бил в течение на договора. Той обясни, че поискали пари назаем от Пламен Банков, за да развиват бизнес с мобилни телефони, и той им дал по 20 000 лв. на всеки един от тях, или общо 40 000 лв. Съдружникът му Костадин Чакъров прехвърлил имота си в Банско на Банков като гаранция, че ще върнат заема, а не за продажба. Уговорката била да го изплатят до 1 година. „Аз давах пари, но след това сумата стана тройна и не знам всъщност колко последно са дадени“, каза свидетелят, като беше категоричен, че знае и от двамата, че са подписали договор за заем.

Показанията му чрез видеомоста чу и софиянецът Пламен Банков, който бе призован да присъства на делото за евентуален допълнителен разпит, тъй като няма начин да се проведе видео очна ставка. Развръзката по казуса предстои. Това е втора поредна видеоконферентна връзка, която се реализира от районния съдия Екатерина Николова за разпит на свидетел чрез техника на САС, но първи с английски съд. През юни по същия начин бяха разпитани италиански митничар и полицай от съда в Аскона по дело за фалшива книжка на благоевградски тираджия, който наскоро бе осъден на 1 година лишаване от свобода.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *