Разпродават на парче ипотекирана кооперация в Петрич, собственост на съпруга на шефката на дирекция в общината Рилка Филипова

Жилищна сграда с магазин и гараж на ул. „Стою Хаджиев“ 14 в петричкия квартал „Цар Самуил“ е обявена за публична продан от съдебен изпълнител. Подобно на хотелите, които напоследък масово фалират и се разпродават, кооперацията е разделена на апартаменти, всеки от които ще се продава отделно. 3-те многостайни жилища в нея са оценени между 59 000 и 69 000 лв., магазинът на партера от 108 кв.м търси купувач на цена 78 808 метра, а гаражът – за 8380 лв. Самата продажба ще се извърши на 22 декември.

3-етажната кооперация е недовършена съгласно удостоверение №155/13.07.2020 г. на Общинска администрация – гр. Петрич. За нея няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация и до момента не са представени акт за приемане на конструкцията /Акт 14/ и констативен акт за установяване годността за приемане на строежа /Акт 15/. Сградата още се води на етап груб строеж с различна степен на изпълнени довършителни работи, не е захранена и с ток, така че разходите за евентуалните купувачи тепърва ще се трупат.

Кооперацията, която е зарязана в този вид през 2008 г. и е ипотекирана през 2014 г., е на популярния строителен предприемач Росен Георгиев Филипов, съпруг на директорката на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие“ в община Петрич Рилка Филипова. Неговото име нашумя преди 4 години във връзка с изграденото LED осветление за над 25 000 лв. между с. Кърналово и зеленчуковата борса. След сигнал на съветниците от ВМРО прокуратурата разпореди то да бъде премахнато, защото е монтирано без строително разрешение. При проверката на държавното обвинение и РДНСК се оказа, че изпълнител на осветлението е дружество „Металпром Инвест“ на Росен Филипов, а по силата на служебните си задължения съпругата му е извършила контрола по законосъобразността на документацията за обществената поръчка.

ВМРО сезираха и Комисията за конфликт на интереси, но държавният антикорупционен орган оневини Филипова, след като установи, че още на 15 януари 2016 г. тя е посочила в декларация наличието на частен интерес към дейността на съпруга й, а след избора на „Металпром Инвест” ЕООД за изпълнител на осветлението лично уведомила кмета Димитър Бръчков за свързаността си с дружеството и му предложила договорът с фирмата да бъде сключен от адвоката на общината, не от нея. Така че конфликт на интереси няма.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *