Разпродадоха яхтата на бай Тошо, плавала само няколко дни

Бутиковата яхта на Тодор Живков „Балкан“, за която през 1981 г. държавата дава 2 милиона долара, е разпродадена на парче и вече живее друг живот като оборудване на няколко лодки, използвани за водолазни круизи. Корпусът е продаден на топбизнесмен, оборудването е разграбено, а двигателите са собственост на частник. Според икономисти към днешна дата сумата, която Тато дава за прищявката, се равнява на близо 10 милиона лева.

Яхтата на Бай Тошо всъщност е плавала само 29 дни. Впечатлявала с дължината си от 27 метра, широчината си от 7 метра и капацитета си за 18 души. Направена била ръчно от най-класните майстори в Пиза, Италия. Според официалните данни Живков се качил само веднъж на яхтата в компанията на лидера на ГДР Ерик Хонекер, защото просто не се чувствал сигурен на борда. Яхтата давала простор за забавления на някогашните величия, които събували обувките си, щом влизали в помещения, обковани с махагон.

Всяка от луксозните каюти имала самостоятелен санитарен възел, била оборудвана с фотоклетки и автоматични завеси, а за стъклените и порцелановите съдове пристигнал цял тежкотоварен камион. Още в ранните 80 години на 20. век телевизорите и стереоуредбите в яхтата били с дистанционно управление. Само кухненското й оборудване се оценявало на 300 000 долара. Когато я поръчали, Политбюро настояли да се казва „Чавдарци“. По-късно обаче на път за България държавниците ни решили, че ще променят името. „Кръщенето“ станало край живописен залив и там на лодката е сложен надписът „Балкан“, пише пик.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *