Разработват космически сателит от дърво

Сателитите са много скъпо оборудване, като през годините множество компании работят по различни идеи и проекти, чрез които да намалят разходите значително. Една нова идея е използването на естествен материал като дърво. Така се ражда идеята за WISA Woodsat, съобщава Европейската космическа агенция, която подкрепя проекта.

Финландска компания разработва малък сателит от дърво, който използва формата CubeSat. За разлика от другите сателити, Woodsat, разчита на корпус от шперплат. Почти всички елементи са дървени с изключение на ъглови релси от алуминий, чрез които да може да бъде изведен от космическата капсула в орбита. Също така има и метална ръка за селфи камера.

Компанията вече е тествала дървен сателит в стратосферата с помощта на метеорологичен балон. Това е станало още през 2017 г. Резултатите са били добри, като са отворили възможност и за тест в реална орбита. Тогава към проекта се присъединява и Европейската космическа агенция. Агенцията ще осигури сензори, които да следят представянето на дървения сателит в космоса. Това включва голямо внимание към детайла дори засичане на молекули в кухините, които биха могли да повредят антените за комуникация.

В момента текат последните проверки и приготовления за изстрелването на Woodsat. Плановете са той да бъде изведен в орбита по-късно тази година.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *