РАЗРУХА! Вандали поломиха закритата преди 3 г. детска градина в с. Стоб, кметът безпомощен, търси инвеститор, но без успех

Зловещи снимки от закритата детска градина в кочериновското с. Стоб трупат възмущението на българи от цялата страна. Те бяха публикувани в социалните мрежи от столичния психиатър Владимир Сотиров, който е роден в с. Стоб. Той ги направил в началото на годината. Попаднал на сградата случайно, докато отивал към дома на местния свещеник, който е до градината, и гледката до такава степен го скандализирала, че влязъл вътре  и заснел небивалата разруха: изпочупени мебели и детски играчки, купища стъкла от разбитите прозорци, изкъртени радиатори и дупки по стените от изтръгнати аплици, разпилени папки с документи, разпрани пердета, въргалящи се празни бидони и др.

Вл. Сотиров

„Първата ми работа бе да кача снимките на страницата на с. Стоб във Фейсбук. Качих ги. Два пъти. И двата пъти админът ги изтри! Писах на кмета – не ми отговори. Напуснах групата“, обясни накратко перипетиите си с фотографиите д-р Сотиров.

Припомняме, че детската градина в с. Стоб бе закрита в началото на 2019 г. след избухнал скандал с дописани в списъка с молив 2 деца от Перник, за да се напомпа бройката до 11, защото съветниците бяха одобрили съществуване на маломерна група.

Според тогавашните обяснения на кмета на селото Георги Ставрев в Стоб имало 16 деца на възраст за детска градина, 8 от тях обаче били записани в гр. Рила, а от останалите 2 дечица са родени в Стоб, в селото са през лятото, но действително през другото време живеят в Перник.

Г. Ставрев

След скандала целодневна детска градина “Васил Демиревски” в с. Стоб бе закрита, а децата започнаха да се извозват до с. Бараково.

Кой обаче е виновен за настоящата разруха?

Според общинския кмет Иван Минков след закриването на детското заведение всичко годно за употреба като хладилници, перални, климатик било дадено на градините в Бараково и Кочериново. „Останалото трябва да се изхвърли и е най-добре сградата да се продаде, проблемът е, че стобчани не са съгласни с такава продажба“, оплака се Минков.

Иван Минков

Кметът на Стоб Г. Ставрев пък е на мнение, че съселяните му няма да имат нищо против просторната сграда с голям двор пред нея да бъде дадена на частник, защото от нея може да стане чудесен старчески дом, хоспис или нещо друго. „Даже бяхме намерили инвеститор – един инвестиционен фонд, те идваха, огледаха я, но накрая се обадиха, че инвестицията, която трябва да направят, е огромна и не си струва да купуват. А вандалите, които са влезли вътре и са потрошили всичко, са деца от селото. Аз подадох сигнал за това в полицията, но не мисля, че са открили кой точно го е направил“.

Според Г. Ставрев това далеч не е единствената разбита сграда в Стоб. В подобно състояние е и бившето училище. То обаче било купено преди около 14 г. от ексдепутата Петко Търпанов, който така го и зарязал, без да направи нищо в сградата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *