Разследват пожар в най-нашумялата църква в България

Разследват пожар в католическия храм в Белене, съобщава кореспондент на БиТиВи. Каква е причината все още не е ясно. Пожарът е избухнал вчера в късния следобед, а огледът е продължил до късно снощи.

Работи се по различни версии, като не се изключва и тази за умишлен палеж. Пожарът е нанесъл много поражения. Огънят е обхванал изцяло първия етаж и е тръгнал към втория. Помещението, което първоначално се е запалило, е напълно унищожено. Огънят е засегнал дървената конструкция на втория етаж и има опасност да се срути.

Всички икони в тази част от храма са изгорели.

Първоначално се смятало, че огънят е тръгнал от помещението, в което енориашите палят свещи. Според разследващите огънят е тръгнал именно от тях. Сестрите от храма обаче обясняват, че мястото, където се палят свещите е покрито с ламарина, а има и вода. Затова те се чудят как може такъв голям пожар да тръгне от свещите. Все пак оставят полицаите да установят причината за пожара.

В църквата, където е пламнал огънят, не е имало литургия по това време. Тя се провеждала в другата сграда.

Живеещите около храма споделят, че до него има постоянен достъп. В двора на католическата църква си играели и деца.

Припомняме, че наскоро католическата църква в Белене се оказа в центъра на скандал заради сирийско семейство бежанци. Отец Паоло Кортези напусна заедно с прогонените сирийци.

В момента свещеници от съседните градове водят литургиите. Енориашите се надяват отец Кортези да се върне.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *