Райна Кабаиванска за избора си на ученици: Като чуя три пъти „аз” и… чао, следващият!

„Моята цел е да подбера учениците си преди всичко с талант, да съм сигурна, че ще се развиват и ще имат бъдеще. И друго – избирам ненахалните, това е моята слабост”, сподели в предаването „120 минути”оперната прима Райна Кабаиванска.

„Има и има много маниакални случаи… Когато чуя три пъти „аз”, чао и следващият!Искам деца умни, сериозни, с възпитание. Първото нещо, което им казвам, e, че трябва така да са направени – с етика и морал”, добави тя.

Галаспектакълът на учениците ѝ ще се проведе на 24 септември. В него участие ще вземат 14 млади певци от Италия, България, Гърция, Венецуела.

„Много съм взискателна в избора. Да станеш някой в изкуството е много трудно, трябва много голям талант и мозък, а сега става още по-трудно, защото от всички страни навлизат млади хора – Китай, Корея, бившите съветски републики, конкуренцията е страшно голяма”, посочи тя.

„Станахме невъзпитани в ежедневието си, без уважение към другите и с много голям процент на егоизъм: аз, аз,аз. Смущава ме много това наше общество, което мисли за себе си и няма уважение към никого. Смущава ме, че в училище от децата на 10-11-12 години момиченцата са с по-къси роклички, даже гримирани или с голо коремче, а момчетата са с някакви панталони, които им слизат до коленете…”, каза още Кабаиванска.

„Аз никога не съм имала това качество (егоизма – б.ред.) – майка ми, която беше стара даскалица, винаги ми е казвала: „Да не мислиш, че си много умна?”, „Да не мислиш, че си много хубава?”…Моята майка даже с шамари леко ме приземяваше на земята. Ние пред нашите деца слагаме всичко, но това е пагубно, защото тези деца после ще смятат, че всичко им се предлага…”, добави тя.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *