Районен съд отмени 200 лв. глоба на шефката на І ТЕЛК д-р Елена Дюлгерова заради 2-годишно забавено досие на психичноболен

Районен съд отмени глобата от 200 лв., която директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов наложи на председателя на Първи ТЕЛК състав д-р Елена Дюлгерова заради двегодишно забавяне на 4 експертни досиета на четирима психичноболни, в резултат на което били лишени от инвалидна пенсия.

Както „Струма“ вече писа, на драстичния случай се натъкнала Меглена Чакалска, старши специалист в Регионалната картотека за медицински експертизи (РКМЕ) към РЗИ – Благоевград, която на 14 юни 2018 г. получила от І ТЕЛК – Благоевград медицински досиета на четирима пациенти, които се явили на 26 май 2016 г. пред тях за преосвидетелстване. Служителката докладвала за двегодишното закъснение за връщане на досиетата и шефът на РЗИ д-р Калоянов се разпоредил да бъде извършена проверка, която да установи каква е причината медицинските досиета да не бъдат връчени на лицата и да не бъдат представени в РКМЕ. Според правилата медицинското досие се връчва в деня на изготвянето му или на другия ден, като може да се изпрати с писмо с обратна разписка, но срокът е тридневен.

По случая са поискани обяснения от д-р Елена Дюлгерова-Велинова, след което й е съставен акт за административно нарушение на Правилника за устройство и организация на медицинските експертизи и на Регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов й наложил 3 глоби по 200 лв. по Закона за здравето, които тя обжалва в съда с аргумента, че в наказателните постановления липсват фактически и правни основания, а и срокът за наказание бил изтекъл.

Това счита и районният съдия Кристина Панкова, разгледала едно от делата. Според съдията липсва яснота кога и къде е извършена проверката, както и достатъчна конкретика за извършените нарушения. Това е съществено процесуално нарушение, довело до опорочаване на наказателно постановление, което налага неговата отмяна изцяло, отделно от това, е изтекъл и давностният срок. С тези мотиви глобата е отменена, решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

Припомняме, че заради 4-те забавени досиета директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев наложи дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ на председателя на Първи ТЕЛК състав д-р Елена Дюлгерова, което тя също обжалва. Районният съдия Емилия Дончева счете за недоказани твърденията, че досиетата на четирите лица са останали отворени поради непредставяне на медицинска документация, и отхвърля предявения иск от д-р Елена Дюлгерова за отмяна на наложеното й наказание. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Висящи са и делата по другите две глоби, как ще приключат, предстои да разберем.

„Срокът за насрочване на освидетелстване е 3-месечен, дори месец-два отгоре, но година-две е… безхаберие”, категорична е д-р Ружка Нинова от РЗИ в свидетелските си показания.

Факт е, че четирима болни са били лишени от инвалидни пенсии, докато техните близки са ги обгрижвали, а един е починал в социален дом.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *