РАЙОНЕН СЪД ПОТВЪРДИ! Община Благоевград плаща 2000 лв. глоба заради мотопистата край с. Зелен дол

Районен съд потвърди имуществена санкция от 2000 лв., наложена на община Благоевград заради неизпълнено предписание на РИОСВ при изграждането на мотопистата край с. Зелен дол. Служители от екоинспекцията извършили обход на място през октомври миналата година и установили, че на площ от около 40 дка в нива, общинска собственост, са извършени подготвителни действия за строителство. Теренът бил почистен от храсти, прокарано било трасе, горният почвен слой бил отнет и по протежение на пистата имало изравнена площадка. На мястото били складирани около 130 броя автомобилни гуми. Инспекторите заварили булдозер и багер, които изземвали земя от съседен имот в близост до каптаж за питейно-битовото водоснабдяване и я насипвали на изгражданото трасе. На общината бе дадено предписание от контролните органи да се преустановят всякакви видове дейности в поземления имот, преди да бъде направена екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за строителство.
След месец била извършена повторна проверка от същите екоинспектори, на която присъствал и главен експерт инвестиционен контрол, пътна мрежа и сигнализация в община Благоевград. Оказало се, че строителните работи са продължили – трасето било изградено, със забити дървени колчета и опъната между тях лента. То било оградено от бетонови улеи с метални съоръжения, от земните маси били оформени възвишения, част от автомобилните гуми били подредени на трасето и т.н. Установено било, че общината е започнала процедура по одобрение на инвестиционен проект за изграждане на мотописта и за преотреждане предназначението на земята.
Заради неизпълнените предписания е съставен акт за административно нарушение на общината, който бил връчен на упълномощения от кмета старши юрисконсулт. Впоследствие в РИОСВ са внесени възражения за това, че община Благоевград няма инвестиционно намерение да изгражда мотополигон на посоченото в преписката място и не е организатор на събитие, проведено на това място. Възраженията са приети като неоснователни и директорът на РИОСВ – Благоевград санкционирал общината с 2000 лв.
Наказателното постановление е обжалвано в съда с аргумента, че фактите по случая са неправилно установени и са допуснати съществени процесуални нарушения. В хода на делото контролните органи са дали свидетелски показания, с които са потвърдили извършената проверка, нейния повод, извършените действия по предписание за преустановяване на работите по изграждане на мотопистата, последващата проверка, по време на която е установено, че предписанията не са изпълнени и изграждането на мотопистата е продължило.
Съдия Калина Иванова счита констатираното нарушение за доказано и потвърждава имуществената санкция, която е в минимален размер, тъй като за неизпълнение на предписанията на контролния орган РИОСВ на юридическото лице се налага имуществена санкция от 2000 до 20 000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.
БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *