Районна прокуратура – Сандански атакува със закъснение отказа на ОИК – Кресна да отстрани от поста осъдения кмет на с. Сливница, дело няма да има

Районна прокуратура – Сандански протестира в Административен съд – Благоевград отказа на ОИК – Кресна да прекрати правомощията на кмета на село Сливница Йордан Дончев заради осъдителна присъда. Решението бе взето на заседание на избирателната комисия на 22 октомври, след което бе оспорено като незаконосъобразно от зам. районния прокурор на Сандански.

Йордан Дончев

Дело обаче няма да бъде гледано, тъй като протестът на прокуратурата е просрочен. Срокът за обжалване или протест на решението на ОИК е 7-дневен за участник в процеса, каквато се явява прокуратурата. Решението е качено на сайта на ОИК в интернет на 22 октомври и оттогава започва да тече срокът за обжалване, който е изтекъл на 29 октомври. Прокуратурата обаче е подала протест в Административен съд на 4 ноември, т.е. след изтичане на законовия срок, поради което не следва да се разглежда. С тези мотиви съдия Саша Алексова оставя без разглеждане прокурорския протест и прекратява административното производство. Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.

Както „Струма“ писа, Йордан Дончев бе осъден на 9 месеца условно и лишаване за 2 години от правото да заема длъжността кмет заради съставяне на документ с невярно съдържание относно нотариални заверки за прехвърляне на партиди на лица от един пенсионен фонд в друг. След като присъдата влезе в сила, от ОИК – Кресна изискаха официално съдебното решение, което им бе предоставено от Районна прокуратура.

Наред с това бе получено и писмо от Районен съд – Сандански, че адвокат Гергана Юрукова, която защитава кмета на село Сливница, е внесла молба за възобновяване на наказателното производство по делото, която е изпратена на Върховния касационен съд.

След разглеждане на документите членовете на ОИК – Кресна са подложили на гласуване предложението за предсрочно прекратяване правомощията на кмета Йордан Дончев, което е отхвърлено с 5 гласа „против“ и 2 „за“. Така той остава на кметското място поне до произнасянето на ВКС дали да възобнови делото, което се допуска при възникнали нови обстоятелства.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *