Ранена в окото сова тупна в двора на бивш военен от Гърмен

Ранена в окото сова падна в двора на къщата на бившия военен Иван Темелакиев в Гърмен. Той не се стреснал от суеверието, което битува от векове, че птицата носи нещастие, а веднага потърсил помощ от орнитолога Димитър Попов от Гоце Делчев.

Няколко дни совата кацала по покривите на съседните къщи и  най-вероятно някой се е опитал да я убие от суеверие, но не е успял, това е обяснението за необичайното падане на птицата в двора.

Попов изпратил совата в кашон по автобус и тя пропътува 220 км  до столична ветеринарна клиника за лечение.

Орнитологът Димитър Попов разказа: “Обикновено хората се страхуват от совите, тъй като има поверие, че ако я чуят да пее, ще се случи нещастие. Совата беше ранена в окото, предполагам от въздушна пушка или пък се е наранила при падането. Совите са нощни птици, тогава ловуват. Те унищожават мишки, комари, скакалци… и не са опасни за хората, но от суеверие някои изпадат в паника само като ги видят. Преди около две години сова беше паднала през комина в една къща. Собствениците бяха изпаднали в паника. Не можеха да се успокоят от мисълта, че птиците носят нещастие, смърт. Трудно ги успокоих, но и до днес са си живи и здрави”, разказа Д. Попов.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *