Растенията в офиса намаляват с 20% заболеваемостта на служителите

Работещите в офис с растения вземат с 20% по-малко болнични от работещите в неозеленени помещения, констатираха учени от Вагенингенския университет и научното предприятие “Фитагорас”, съобщи холандския сайт “НЛТаймс”.
Растенията намаляват броя на дните, в които един служител отсъства от работното си място поради заболяване, средно с 1,6 на година.
Холандските учени са сравнили как се променя работната атмосфера след поставянето на растения в офиса. Те поставили сензори в помещенията, за да определят физическото изменение на вътрешния микроклимат. Също запитали служителите как възприемат работното си място, каква е работната атмосфера, какво е тяхното настроение и самочувствие – преди и след поставяне на растенията.
Растенията повишили влажността на въздуха в работното помещение средно с 5%. Температурата също станала по-приятна – в офис с растения служителите усещали горещина или студ не толкова рязко, колкото в офис без растения.
Растенията оказали и видим ефект върху настроението на служителите. Те станали по-позитивни през работното си време, а след като си тръгнели от работа, по-малко се тревожели за свършеното.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *