„Растер юг” сключи за седмица договори за 2 обществени поръчкки в Петрич на стойност над 2 млн. лв., цели се и в пътя Рупите-Хераклея Синтика наред с брата на съсобственика Р. Костов и кметския братовчед М. Камбитов

Благоевградската строителна фирма „Растер юг” с управители Радослав Костов и Антон Муртов спечели в рамките на седмица 2 обществени поръчки в община Петрич. И в двата случая дружеството бе единствен кандидат за усвояване на обществените средства, и за двете поръчки то получи максималният брой точки – 100.

Както прогнозирахме, завчера кметът Димитър Бръчков подписа договора с благоевградската фирма за проектиране и строеж на довеждащ водопровод с дължина 3828 м от сондажните кладенци до помпената станция, захранваща с вода селата Михнево и Кърналово. В заданието са включени още подмяна на 3370 м амортизирани участъци от съществуващата водопреносна мрежа в с. Кърналово и изграждане на нов експлоатационен сондаж. За обекта фирмата ще получи 1 968 531,84 лв., от които 54 000 лв. са за разработване на проекта, 6000 лв. – за авторския надзор, по който фирмата сама трябва да се контролира, а останалите 1 914 531,84 лв. – за строителните дейности.

„Растер юг” ще поеме и ремонта на уличната пътна мрежа на община Петрич заедно с възстановяването или полагане на нова хоризонтална пътна маркировка. На 9 април Бръчков подписа договора с „Растер юг”, който е за 60 000 лв. Тази поръчка фирмата се е ангажирала да я изпълни в рамките на 60 календарни дни, а акрилната боя, с която ще маркира пешеходните пътеки, е с гаранционен срок 6 месеца.

Без да се притесни от двата фронта, на които успоредно трябва да започне работа – по водопровода на Кърналово и улиците в общината, благоевградската фирма подаде документи и за участие в следващата обществена поръчка: реконструкция на трасето, по което се отива от минералните бани в местността Рупите до археологическите разкопки на древния град Хераклея Синтика. Разстоянието между двата туристически обекта е 543 метра и по този маршрут, по който няма дори черен път, годишно минават повече от 5000 туристи. „Пътят” преминава през терен без никаква пътна настилка и в момента е без определени габарити, което ще улесни проектирането и изпълнението му съгласно нормите за безопасно разминаване на две коли.

По тази поръчка общината е посочила прогнозна стойност от 300 000 лв. За разлика от предишните 2 обекта, тук обаче „Растер юг” няма да се състезава сама със себе си, а с две други фирми, които също подадоха документи в последния възможен ден. Едната е „роднинска” – „Пиринстройинженеринг” ЕАД на Стефан Стоев и Костадин Костов, който е брат на съсобственика на „Растер юг” Радослав Костов. Офертата на „Пиринстройинженеринг” ЕАД е за 239 903 лв.

За ремонт на пътя кандидат е и „Стилстрой-М” на кметския братовчед Михаил Камбитов. „Стилстрой-М” е предложила цена от 239 954,82 лв. – само с 52 лв. над цената на „Пиринстройинженеринг”.

С 30-ина лв. повече от първата и двайсетина лв. по-малко от втората оферта се е вмъкнала и „Растер юг”, чиято точна сметка показва, че пътят ще струва 239 937,72 лв. При тези подозрително близки цени на комисията ще й е доста трудно да определи победителя, а за да го направи безпристрастно, ще й се наложи под лупа да сравнява останалите офертни фактори, отразяващи се на общата оценка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...Антон Муртов

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *