РДПБЗН – Кюстендил със съвети за пожарна безопасност по време на коледните празници

Преди предстоящите  празници служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършват проверки в обекти в областта, където се очаква събиране на големи групи празнуващи, като акцент в проверките са:

-създадена организация за осигуряване на пожарната безопасност според нормативната уредба;

-осигурени условия за успешна евакуация и пожарогасене – проверяват се пътищата за евакуация и изправността на пожаротехническите средства, пожароизвестителни инсталации,с които са осигурени обектите;

-състоянието на отоплителните уреди и съоръжения – проверява се тяхната изправност и начина на експлоатация в обектите.

При констатиране на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност се съставят актове и се връчват писмени разпореждания за изпълнение на констатираните несъответствия с нормативните изисквания.

По времена зимните празници  вероятността от битови пожари е повишена,вероятността за възникването  им  се засилва както на обществени места, така и в частни домове.Като най-вероятни източници на запалване се очертават:готварските печки, свещите, декоративните светлини по коледната елха, бенгалския огън, пиратки/фойверки и камини.

Добре е да обърнете внимание на посочените по-долу съвети, за да намалите риска от подобни инциденти, за да се избегнат трагични случаи, настъпили вследствие на пожари и запалвания, както случаи на помрачаване на празничното настроение, РДПБЗН-Кюстендил отново НАПОМНЯ:

-Коледната елха  поставете на безопасно място в дома, на безопасно разстояние  от източници на топлина, като камина и радиатор.Осигурявайте около половин метър пространство между горящата свещ и всичко което е запалимо. Никога не оставяйте не укрепени от падане и без надзор горящи свещи!

-Не оставяйте без надзор работещи електрически лампички и др. подобни украси!При нареждане на лампички не използвайте пирони или скоби които могат да наранят окабеляването и да увеличат риска от пожар.Използвайте само изправни светлини.

-Не оставяйте без надзор работещи електрически и други отоплителни уреди!

-Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!Пазете бенгалски огън, кибрит и запалка далеч от детски обсег.

-Ако използвате камина на дърва, добре я почистете, сложете изолиращо стъкло пред камината, да предотврати изскачането на жарава на пода или на килима. Горете само суха дървесина, без амбалажна хартия и други текстилни материали.

            Извършват се и проверки и в болници за активно лечение, домове за хора с увреждания и за временно пребиваване на хора с увреждания, центрове за спешна медицинска помощ, хосписи и други подобни, за да се гарантира  пожарната безопасност и на тази целева група от хора която поради служебна необходимост и в налагащи се обстоятелства нямат да бъдат сред близки или в  дома.

            ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

РДПБЗН – Кюстендил

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *