HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Революция! Българките раждат по нов начин, който тепърва става хит в света

За първи път в България в столичната АГ болница “Шейново” бе демонстрирано Цезарово сечение, което наподобява естественото раждане.

Новаторската техника е факт от близо година в няколко лечебни заведения в САЩ и Великобритания, а днес бе показано за първи път у нас и от д-р Румен Велев, съобщиха от АГ болница “Шейново”.

При естественото Цезарово сечение максимално се пресъздава процесът на естественото раждане, в който майката и бебето участват активно, обясниха гинеколозите.

За разлика от класическото Цезарово сечение, което трае съвсем кратко, по време на естественото секцио бебето се ражда по-бавно – за около 4 минути с помощта на лекарите, като този процес при желание може да бъде наблюдаван от майката.

Характерно е също така отложеното клампиране (прерязване на пъпната връв), за да може бебето да получи ценни стволови клетки.

Оставянето на бебето “да излезе само”, не само имитира натиска при вагинално раждане, като така удължава периода на адаптация, но и помага белият му дроб да се освободи от амниотичната течност по естествен път, казват лекарите.

Веднага след като се роди, бебето се дава на майката и по този начин се стимулира контакта “Кожа в кожа”, който доказано има отношение към последващата връзка между тях.

Иновативен е също така и подходът по отношение на разреза – неговия размер се изчислява според теглото на бебето, като целта е белегът след това да бъде минимален.

Важно е да се знае, че техниката се прилага само при планови цезарови сечения, при жени раждащи за първи път.

Макар, че естественото раждане е най-добрият начин на родоразрешаване и за майката и за детето, съществуват редица усложнения, заради които се налага раждане с операция, допълват гинеколозите от АГ болница “Шейново”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *