Регистрираната в Божурище „Мега Хидрострой“ ЕООД с покана от община Благоевград да укрепи свлачището над пътя за Бачиново срещу 4,7 млн. лв.

Фирма „Мега Хидрострой“ ЕООД е поканена да укрепи свлачището над пътя за местността Бачиново над Благоевград, за което в началото на февруари правителството отпусна спешно 4,7 млн. лв. Заради спешността на дейностите община Благоевград е обявила поръчка с пряко договаряне с фирмата на Зоран Костов, регистрирана в гр. Божурище, Софийско. Заложената сума е 4 687 233,6 лв. с ДДС, като е посочено условие преди сключване на договора изпълнителят да представи гаранция в размер на 5% от стойността на договора, а срокът за изпълнение на поръчката е 120 календарни дни.

В мотивите за спешната процедура, която не позволява конкурс, общината посочва неотложните мероприятия и строителни дейности, които трябва да се предприемат, тъй като става дума за природно бедствие.

Припомняме, че през януари граждани сигнализираха за опасна пукнатина по склона над пътя за Бачиново. В коментар за „Струма“ шефът на Горското инж. Калин Зашев отбеляза, че отцепването се е получило още през 2008 г., след скъсване на вадата, която води към парк Ловен дом, а при оглед на ската миналия месец доцентът по инженерна геология и геотехника Кирил Ангелов заяви, че състоянието е много сериозно и спешно трябва да започнат укрепителни мероприятия. В няколко участъка близо до пътя има типични неголеми срутища, скалите от които са се обрушили върху пътното платно и затварят пътя за движение.

На пресконференция доц. Ангелов посочи, че за самия път най-опасни са стръмните участъци над него, а за съжаление този път започва непосредствено до ската без никаква граница – тротоар, укрепителна стена и т.н., и при последното обрушване всички паднали материали са засипали пътя и са отишли към реката. Той призна, че е учуден как досега не са се случвали по-сериозни инциденти предвид сериозността на ситуацията, а експертната му оценка накара общината да кандидатства за помощ от държавата. Седмица по-късно на правителствено заседание бяха отпуснати 4, 7 млн. лв. за отстраняване на свлачището.

5 дена са дадени от общината на фирма „Мега Хидрострой“ ЕООД да изготви и да  представи офертата си с инженеринг – проектиране и изпълнение на укрепителните дейности, включително инженерно-геоложки проучвания и технически проект.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

 1. Hoqta za struma

  Tomov bukluk grozen kolko shte otkradnete s tia smeshnici ot bojurishte?

  Tomov bukluk ne te li e sram za bachnovo

  Tomov bukluko zaminavash si sled 1 mesec

  Tomov bukluk stana kmet na maitap i si zaminavash smeshko

  Tomov kaputa gnusen.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *