„Регнум” иска да вземе на концесия една от забележителностите на Баня – старата турска баня за СПА туризъм

Един от инвеститорите в разложкото село Баня – „Регнум  Сървисис Мениджмънт“ ЕООД, който е собственик на петзвездния едноименен хотел в Банско и луксозен комплекс с  басейн и СПА в селото, е с апетити към старата турска баня. Дружеството, което в Банско и Баня се управлява от Бурхан Немутлу, е заявило интерес за вземане на обекта на концесия с намерение да я присъедини към съществуващия комплекс и да я експлоатира. Идеята е в турската баня да се предоставя  туристическа услуга, насочена към  оздравителни дейности.

Заради заявения интерес въпросът с отдаването на обекта на концесия ще се разгледа на предстоящата общинска сесия в края на месеца. Предложението на община Разлог за стартиране на процедура по възлагане на концесия и допускане изработване на проект на концесията вече се разглежда от постоянните комисии и във вчерашния ден то бе одобрено от комисията по „Бюджет и финанси“.

Старата турска баня е една от културните забележителности в село Баня и се радва на голям интерес от страна на посетителите.  В момента тя може да се разгледа отвътре след предварително заплащане в туристическия център в селото. Обиколката включва и посещение на старата римска баня, а таксата е символична.  Двете бяха  реставрирани по проект на община Разлог през 2012 година.

На предстоящата сесия ще се разгледа и искането  на председателя на НЧ „Просвета“ в село Баня Маргарита Рачева община Разлог да предостави за безвъзмездно управление в полза на читалището Ритуалната зала. Идеята е тя да се превърне в музей и в него да се разположат всички събрани експонати, които са част от бита и културата на местното население. Към момента те са разположени в една от стаите в сградата на Пенсионерския клуб, която е малка и възможност за допълване на  експозицията или подреждане на нова такава няма. 

Ритуалната зала се намира на площада в село Баня, непосредствено до читалището. Помещението има  две големи зали, които дават възможност за разполагане на по-голям брой постоянни експозиции. В мотивите на искането е посочено, че това ще даде възможност да се представи изцяло културата на село Баня и региона и предвид стратегическото му място ще се осигури лесен достъп на гражданите. Просторните помещения ще дадат възможност и за приемане на гостуващи изложби и експозиции, а предвид развитието на селото като туристическа дестинация това ще предостави и повече възможности за развлечение  на туристите и  гостите. Ритуалната зала и досега многократно е използвана за различни мероприятия от подобен род. Помещението от години  не се използва по предназначение, тъй като гражданските бракове вече се извършват на самия сватбен ден  в ресторантите или в кметството, когато двойките не желаят  сватбено тържество.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Предложението за концесията се разглежда от комисиите към ОбС

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *