РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА НА ВУЗОВЕТЕ ЗА 2017 Г.! АУБ с 2 първи места в класация на МОН и с рекорд – 17 409 лв. стипендия на студент

Американският университет в Благоевград е водещ университет в страната ни, според новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България за 2017 година. Резултатите от класирането бяха обявени вчера от Министерство на образованието и науката.

АУБ оглавява две от категориите в генералното класиране. За пети пореден път той остава официално най-доброто висше учебно заведение по бизнес администрация, като сега поделя позицията със Софийския университет. Водеща позиция АУБ заема и в направлението „Политически науки” наравно със Софийския университет, а в категориите „Икономика“, „Журналистика и масови комуникации“ и „Компютърни науки“ АУБ заема второ място сред общо оценени 51 университета.

Заместник-ректорът на АУБ Емилия Занкина коментира така:

„С тазгодишните резултати в рейтинговата система АУБ затвърждава традицията винаги да има поне едно първо място и да е в Топ 3 по всички индикатори в класирането на МОН”. Проучване на самия университет показва, че след дипломирането си 99, 8% от завършилите АУБ започват работа или продължават обучението си в магистърски или докторски програми.

Американският университет в Благоевград води и класацията по най-високи стипендии, които отпуска на студентите си. 17 409, 09 лв. е максималната стипендия, която е отпуснал за годината частният US университет на студентите си по политически науки, 15 801, 08 лв. е таванът на стипендията, предвидена за обучаващите се по администрация и управление, 14 242, 42 лв. – за студентите по информатика и компютърни науки, 14 157, 30 лв. на обучаващите се по икономика и 9430, 38 лв. е най-високата, предвидена стипендия за студентите по обществени комуникации и информационни науки. Пиарът на US вуза потвърди данните с уточнението, че това е размерът на стипендията за студенти българи, за чуждестранните сумата е по-висока.

В първите 50 на класацията е Югозападният университет със специалността „Театрално и филмово изкуство“, студенти в която са с възможност да взимат стипендия от 295, 26 лв. годишно.

Общият брой на позициите в класацията по специалности и университети са 357, като в последните 19 са специалности във висши училища, в които не е дадена нито една стипендия.

Студентските стипендии зависят от редица условия и се базират основно на постиженията, здравословното и финансовото състояние на студента и семейството му. Те са в пряка зависимост и от цената на обучението, а както е известно, АУБ държи първенство в България и по ръст на семестриалните такси, които са в пъти по-високи от тези в останалите висши училища в България.

ЕКИП „СТРУМА”

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *