Река Струма заля оранжерии в Санданско, свлачища блокираха пътя за Роженския манастир и храма „Преподобна Стойна”, спешно укрепват дигата край Илинденци

Тежка е обстановката след дъждовете в общините Сандански и Струмяни, където вчера бе обявено бедствено положение. По поречието на р. Струма са наводнени земеделски земи, образували са се многобройни свлачища по пътищата и около коритото на река Струма и река Лебница между селата Струма и Лебница. До 3.5 метра се е повишило нивото на река Струма. На моста на Стара гара реката е разделена на два канала, като са залети десетки декари ниви, оранжерии и бетонни стени. За късмет няма пострадали хора и животни. Кметовете в селата Вълково, Струма и Лебница, община Сандански, извършват постоянни проверки дали се покачва нивото на реката и там, където има опасност, се реагира навреме.

Най-сериозна е ситуацията в селата Струма и Лебница, където по поречието на реката са наводнени оранжерии с ранни зеленчуци. Сред потърпевшите е и зеленчукопроизводителят Добринка Нушева. Оранжерията й от декар и половина е във вода.

„Страшно е, водата е над 4 метра и се равнява на нивото на оранжерията. Носят се дървета и наноси от коритото. Дано да спрат дъждовете, за да не се стигне до по-голямо наводнение”, притеснен е и земеделският производител П. Стоянов.

Съседът му по нива Кирил Стоянов сподели, че преди 5-6 години, когато река Струма отново излязла от  коритото, тогава се наводнили селото и нивите и водата стигнала до къщите до стадиона на село Струма.

„Засега няма тази опасност от наводняване в селото, тогава десетки животни се удавиха, тъй като нивото на реката се покачи в сутрешните часове, а сега това стана през деня, и успяхме да реагираме. От падналия дъжд дерето на пътя за с. Кръстилци преля и прокопа огромна дупка, като буйната вода отнесе пътя в реката. Наложи се багер да направи ново укрепване на земеделския път”, разказа Ваня Манчева.

  „На 2 метра е оранжерията ни със салата, докато ние берем вътре, нивото на реката се повишаваше с всяка минута. Беше много страшно”, каза Ваня.

Кметицата на с. Лебница В. Бисеринска лично замерваше как се покачва нивото на реката. Тепърва ще се установяват щетите по земеделските имоти.

Наводнен е пътят от с. Катунци до с. Златолист, до църквата „Света Преподобна Стойна”, част от пътя е затрупан с огромна земна маса. Тежка е обстановката и на пътя за с. Рожен и Роженския манастир. Пътят до светата обител е прекъснат от падналата земна маса.

ЛИДИЯ МАНЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *