Рекордна безработица в Испания

Незапомнена безработица в страната от времето на краха на Lehman Brothers

Испанската икономика е в рецесия, а кризата с коронавирусът доведе до рекордна безработица от 16.13 % за 2020 година.

Това е най-високата цифра, регистрирана от Националния статистически институт след краха на Lehman Brothers и последвалата световна финансова криза, информира БНР.

Пандемията прекъсна поредица от шест последователни години, в които се създаваха нови работни места и седем години, през които броят на безработните намаляваше.

Сега Испания посрещна новата година с 3 719 800 безработни и близо 625 хиляди закрити работни места.

Над 750 000 души разчитат на помощ от страна на правителството, за да запазят работните си места чрез т.нар. временно регулиране на заетостта, а останалите са на социални помощи.

Според Националния статистически институт (INE) 2020 г. приключва с 40,1% младежка безработица и 1 200 000 семейства, в които всички членове на домакинството са безработни.

Кризата засегна най-вече младите, жените и трайно безработните.

Най-много работни места са закрити в услугите, следвани от индустрията, промишлеността и строителството.

Единствено в селското стопанство безработицата не се е променила. Всички региони намаляват работни места, но на първо място е Каталуния, после Канарските острови и Мадрид, в които най-много пострада туризма.

Според Националната банка на Испания ще са необходими поне две години, за да се върне страната на нивото на безработицата от преди пандемията, което и тогава бе високо в сравнение с останалите европейски държави.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *