Рекордна цена! Килограм лук удари 2 лева на пазара

Килограм кромид лук достигна рекордната цена от 2 лв. за килограм на кооперативния пазар в Дупница. Картофите се продават за по 1,20 лв. Вчера в малкия пазарен ден в Дупница  почти нямаше купувачи. Големият пазар на плодове и зеленчуци в града става в събота, но и в сряда идват производители от селата и предлагат за продан произведеното в зеленчуковите им  градини.

Погледът на купувачите вчера грабна високата цена на кромида – 2,00 лв. за килограм. 85-годишната Бойка Димитрова от бобошевското село Блажиево, която беше наредила на сергията кромид, чушки… коментира защо цената е толкова висока: “Помагам на децата. Те отглеждат декари със зеленчуци, а аз ги продавам на пазара. Тук съм повече от 20 години, не мога да си стоя вкъщи в пазарен ден. Придвижвам се с проходилка, но работя, защото тук се чувствам жива. На хората им се вижда скъпо, трудно дават 2,00 лв. за килограм кромид. Купуват по килограм. А знаят ли те докато стигне до пазара, колко труд отива по него. Окопаване, поливане…Тази година беше сушава през лятото, що вода отиде, за да запазим разсада от изсъхване. Реколтата е слаба. Защо не питате прекупвачите. Те купуват кромид на борсите за по 1,00 лв., а тук и те го продават по 2,00 лв., без да са вложили и капка труд на полето. Не ги е пекла жегата по нивите. Не са поливали по цели нощи, за да произведат зеленчуците. Ако се полее в жегата какъвто и да е зеленчук, той загива”, заяви баба Бойка.

Съседът й по сергия извади още един аргумент за цената на кромида. “Цената на килограм арпаджик през пролетта беше 12,00 лв. за килограм. Още от разсада тръгва цената нагоре. Миналата година най-скъпият арпаджик беше по 3-4 лв.”, заяви той.  

На кооперативния пазар в Дупница могат да се купят картофи за по 1,00-1,20 лв. за кг. Оранжерийните домати гонят цени от 3,20 до 3,80 лв.  Най-търсената стока в момента е гроздето. Цената му варира от 90 ст. до 1,20 лв. за килограм в зависимост от сорта.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *