Рекордни 73 точки одобри Председателският съвет на ОбС – Благоевград за заседанието в петък

Сесия с рекордните 73 точки одобри вчера Председателският съвет на ОбС и председателят Андон Тодоров свика заседанието на 31 юли. Заради В пандемията съветниците отново ще бъдат сами в зала, с маски и разредени през стол, за да се предпазят от заразата, от която вече пострада колегата им Рашко Динков.

Сред важните решения, които трябва да вземат местните парламентаристи, е дали да се гласува дарение на парцел върху фермерския пазар на Благоевград на Неврокопската митрополия, за да може тя да построи църква.

Любопитно е, че искането на митрополит Серафим е за терен от 1800 кв.м, предложението на кмета Румен Томов и на комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране, председателствана от съветника от ГЕРБ Красимир Роячки, е да се направи дарение на митрополията от 1800 дка, което е огромна територия, приблизително 3 пъти по-голяма от площта на целия Благоевград, и явно е резуртат от нечий чиновнически гаф.

Според решението, което ще бъде вкарано за гласуване в ОбС, е Неврокопска митрополия в договора за дарение да бъде задължена в срок от 2 г. да се снабди с необходимите строителни книжа и строителни разрешения, а ако до 5 г. от строителното разрешение храмът не бъде построен, общината ще може да си вземе обратно терена.

Според източници на „Струма“ от ОбС точката най-вероятно няма да мине не само заради видимата грешка с декарите, но и заради притеснението на голяма част от съветниците, че построяването на храм тук ще попречи на дейността на фермерския пазар, още повече че не е заложено изграждането на подземен паркинг, който да реши проблема с паркирането в района.

Според голяма част от съветниците освен това дарението не е добре обмислено, като се има предвид, че все някога парк „Македония“ ще бъде узаконен, а там има достатъчно отделено място за нов храм.

Припомняме, че идеята за храм на пазара е много стара, но след години, в които никой не правеше нищо по нея, на 30 март т.г. кметът Томов изпрати писмо до митрополията, че общината желае да й дари терен за строеж на църква, и почти веднага след това Епархийският съвет на митрополията реши да даде съгласието си да приеме дарението, тъй като „духовните търсения на православните християни през последните години са нараснали и с построяването на още един православен храм ще се подобри духовното обгрижване и възрастване на православните християни в областния център“.

На 24 април 2020 г. със заповед на зам. кмета по строителството бе одобрен ПУП – изменение на плана за регулация с образуване на ново УПИ в района на пазара за строеж на православен храм. Заповедта влезе в сила на 15 юни 2020 г.

Сесията на 31 август се очертава гореща още с първа точка, в която е предвидено изказване на председателя на частното читалище „Виртуален свят 15.11.2004 г.“ Емил Радев. Най-вероятно то отново е свързано с оплакването, че неговото читалище е отрязано от държавна субсидия.

В сесията е предвиден още отчет от ОбС председателя Андон Тодоров на дейността на съвета за първите 6 месеца на тази година, приемане на наредба за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Благоевград и на наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани – наематели на общински жилища.

В сегашната наредба е предвидено за общински жилища да кандидатстват само жители на Благоевград. Предложението е в списъка да се включат и живеещите в селата в общината.

В дневния ред е заложено предложение относно предсрочно прекратяване на договора за възлагане управлението на „Център за психично здраве – Благоевград“ ЕООД поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от управителя д-р Николай Янакиев. Той е начело на здравното заведение от януари 1998 г. и го ръководи вече 22 г., а още миналия месец обяви, че иска веднага да излезе в пенсия, щом достигне нужната възраст.

Повечето от точките са свързани с даване под наем и продажба на общински имоти – главно в селата на общината, както и за даване под наем на общински нежилищни имоти на сдружения, разрешения за изработване на подробни устройствени планове.

С една от последните точки съветниците трябва да изберат служител, заемащ висша ръководна длъжност, който да осъществява вътрешен контрол за превенция на използването на финансовата система за целите на изпиране на пари и осъществяване на вътрешен контрол. Изискването е на Закона за мерките за изпирането на пари, а предложението на комисията за следприватизационен и следконцесионен контрол е с „прането“ да се бори директорът на дирекция „Финансова политика“ в общината Костадин Шумантов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *