HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Глад за учители в Гоцеделчевско, две гимназии търсят по 11 педагози

Рекордно високите приеми на ученици доведоха до глад за учители в трите гоцеделчевски гимназии тази година. Най-много нови ученици ще  има Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“. Там за първи път училищния праг ще пристъпят 220 деца. За нуждите си учебното заведение е обявило пет свободни работни места за учители. Две са позициите за учител в направление „Туризъм“ и по една за преподаватели по английски език, биология и здравно образование и музика.

Сериозен глад за кадри има в другите две средни училища в града – Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Крачолов Яворов“. Двете училища обявиха свободни места за по 11 педагози. В ПМГ „Яне Сандански“ има по две свободни места за учители по английски език, история и цивилизация и информационни технологии. Освен това елитната гимназия ще назначи главен учител по български език и литература и още един преподавател по същия учебен предмет. Една е позицията за педагог с квалификация за преподаване на история и цивилизация и география и икономика. Също толкова са за учители по биология и здравно образование и физическо възпитание и спорт.

В елитното школо са сформирани пет паралелки след 7-ми клас, при две или три в предишни години. Те ще са с профили „Математически” с интензивно изучаване на английски език, „Хуманитарен“ – с профилиращи предмети български език и литература, история и философия, профил „Природни науки“ – с профилиращи предмети биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и информационни технологии, още един профил „Природни науки“, в който трети профилиращ предмет е математиката. Последната паралелка в 8-ми клас ще е с профил „Обществени науки“ (география и икономика, история и цивилизация и български език и литература).

В 9-ти клас ще има две нови паралелки с профили „Хуманитарен“ (български език и литература, история и философия) и „Природоматематически“.  Една е паралелката пък след завършен 4-ти клас. В училището търсят още педагогически съветник и оператор въвеждане на данни на компютър, а броят на новоприетите ученици там е 208.

Над 150 ще са новоприетите ученици в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Крачолов Яворов“. Те ще се обучават в шест нови паралелки – две след седми клас и четири след осми клас, съобщи за вестник „Струма“ директорът Ангел Живков.

Там също трябва да попълнят педагогическия персонал с 11 души. Свободните позиции са за ръководител направление „Информационни и комуникационни технологии“ и учители по теоретично обучение (икономически дисциплини), по практическо обучение (направление механизация на селското стопанство и транспортна техника). Две са местата за учител по английски език и по едно за преподаватели по физика и астрономия, история и цивилизация, биология и здравно образование, физическо възпитание и спорт и практическо обучение.

„Броят на обявените работни места за учители при нас естествено се дължи на големия прием, който правим тази година. Без ученици не може да има учители“, коментира Ангел Живков.

Преподаватели по история и философия, география и музика искат да наемат и в Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Плетена.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Някой

    Защо казвате неверни глупости, че имало глад за учители и нямало желаещи? Пак ще събирате документи, за да отчитате дейност и накрая ще назначите пак ваши хора, които в повечето случаи са най- неподходящите и, разбира се, дори нямат нужното образование за тези позиции. А подходящите хора за не знам кой път ще ги пратите да пасат и ще им обяснявате какво ли не. И тази глупава пиеска се играе така всяка година…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *