Дъщерята на съдия Р. Василев с уникално постижение! След две пълни шестици от матурите Катерина стана и двоен лауреат от националните олимпиади по БЕЛ и философия

Абитуриентката от Природо-математическа гимназия „Акад. С. П. Корольов”  – Благоевград Катерина Росенова Василева стана двоен лауреат от националните кръгове на олимпиадите по български език и литература и по философия. Както „Струма“ писа, отличничката на випуск 2020 на ПМГ завърши средното си образование с успех 6.00 и стана единственият зрелостник в Благоевградска област с две пълни шестици от матурите по български език и литература и по философия. По този повод старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО Екатерина Текерска сподели, че през годините е имало оценки от 5,97- 5.98, но не помни досега някой да е получавал 6.00 на държавния зрелостен изпит по философия.

Че не се е вълнувала особено нито от матурите, нито от баловете, а от предстоящите кръгове на националните олимпиади, сподели К. Василева пред „Струма” на 25.06., когато випускниците на ПМГ отпразнуваха завършването си, и допълни, че олимпиадите са на много по-високо ниво и трудност, отколкото ДЗИ. Катерина, която иска да учи политология, бе определена за вундеркинд от учителите си още в 7 клас. През годините тя завоюва множество успехи по математика, по химия и изобщо по всички предмети. 6 години поред представя областта на националната олимпиада по БЕЛ, а от миналата година и по философия, затова и кавалерът на бала й Илиян с усмивка изчисли, че всъщност Катерина досега не се е явила и спечелила единствено олимпиада по физическо възпитание, защото такава няма.  

Самите олимпиади се провеждат в три етапа. След общинските и областни кръгове и проверка на анонимните писмени работи комисия от МОН допуска до участие в националния само ученици с най-добри резултати, изкарали най-малко 5.50, затова и самото достигане до финала е голямо постижение. Конкретно по БЕЛ допуснатите дванадесетокласници са 37, като писмената работа на Катерина получава оценка от 6.00 и тя е удостоена със званието лауреат на националната олимпиада по български език и литература. Със същата оценка – пълна шестица, К. Василева е обявена за лауреат и на олимпиадата по философия.

Любопитното е, че през изминалите години това изключително трудно нещо – да станат двойни лауреати, са постигали двама ученици – възпитаниците на Езиковата Гимназия  от випуск 2017 г. Георги Георгиев и Северина Станкева от випуск 2016. Учители и образователни специалисти обаче не си спомнят досега някой ученик в областта да е имал две пълни шестици от матурите, да завършва с диплома от 6.00 и да е двоен лауреат.

Наред с Катерина до националния кръг на олимпиадата по БЕЛ не само достигат, а и отлично се представят още 4-ма ученици от Благоевградска област. Първо място при единадесетокласниците с оценка 5.79 завоюва Нели Димитрова от Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград. Изявената ученичка, дъщеря на старши учителя по БЕЛ в ЕГ Теодора Димитрова, се класира на девето място (и трето на подбора/ на националната олимпиада по философия, а освен това бележи успех и на националната олимпиада по астрономия.

Отлични знания и подготовка по български език и литература на олимпиадата демонстрират и Христина Франгова от Математическата гимназия в Гоце Делчев, Стилиян Педински  от ПМГ – Благоевград. Забележителен успех постига и седмокласникът от IV ОУ „Св.св. Козма и Дамян“  – Сандански Стоян Добрев, който е на трето място в националната олимпиада по БЕЛ, с постигнат максимален резултат от 100 точки, като класираните на първо и второ място са със същия брой точки.

„Изключително радостни и горди сме с успехите на Стоян, който издига авторитета не само на училището, а и на общината и областта. За всички колеги това е едно удовлетворение за всеотдайния им труд”, коментира директорът на IV ОУ Ел. Мицанска. Тя разказа, че талантливият седмокласник години наред завоюва призови места в състезания по математика. Сега освен на олимпиадата по БЕЛ се класира на пето място на олимпиадата по химия с резултат от 87 т., също така е допуснат до участие и в националния кръг на олимпиадата по астрономия, но няма физическата възможност да участва. С 97 точки, при максимални 100 от изпита по БЕЛ, 96.5 по математика от НВО и с разностранните си интереси той е изправен пред дилема в каква област да продължи да се развива и къде да кандидатства в 8 клас. Стоян споделя тези свои вълнения и търси съвет от г-жа Мицанска и в крайна сметка решава да   продължи образованието си в Софийската математическа гимназия с профил „Химия“.

Самото допускане на 5-има ученици от областта до националния кръг на олимпиадата по БЕЛ е постижение. Всички са показали много високо ниво на знания и подготовка, изтъкна старши експертът по БЕЛ в Регионалното управление на образованието Юлиана Христова, която поздрави учениците и учителите им за постигнатия успех.    СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Интервю с отличничката четете в днешния брой на вестник “Струма”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *