РЕКОРД ЗА ГИНЕС! Кметът Г. Икономов запретна ръкави и приготви 250-кг капама, помагаше му Ути, бабите от Банско нарязаха само кажелото

250-килограмова капама, достойна за рекордите на Гинес, сготвиха по време на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско, кметът на курортния град Георги Икономов и Ути Бъчваров. Градоначалникът препаса престилка, запретна ръкави и заедно с Ути разфасоваха месото, а местни жени се погрижиха за нарязването на кажело (киселото зеле). Приготвянето й се оказа за всички една незабравима емоция, а Ути от шеф готвач се превърна в ученик и старателно спазваше напътствията на шеф Икономов и по-възрастните жени в групата, които разкриха тайната на хубавата банска капама и не позволиха рецептата да бъде променена.

Баба Йордана не пропусна да ги смъмри за липсата на един от продуктите – чекането /цвекло/, което се приготвя като киселото зеле. „Капама без чекане е като тортата без черешката”, каза с усмивка баба Йордана и допълни: „Хубавата капама не може без чекане”.

„Ястието, което събира”, така нарече капамата кметът на Банско Георги Икономов, който сподели, че в неговия дом старите бански ястия ги приготвя лично той. „Банските ястия, или бих казал – отговорните ястия, които няма да седнеш да си ги ядеш сам, ги приготвям аз. Капамата колкото е лесна, толкова е и трудна. Ако трябва да съм честен, всичко, свързано с банските гозби, го приготвям аз, освен капамата, това са: чомлекът, шилешки гювеч, суи чушчи (изсушен зелен боб) с нога и дебела кървавица, всички тези неща ги правя аз. Но все пак на мен ми е приятно, защото ги правя два пъти в годината. Ако трябваше да е всеки ден, нямаше да ги готвя”, каза с усмивка Георги Икономов и допълни: „Капамата е царят на яденето, защото е нещо, което съчетава невероятни вкусове и по принцип несъчетаеми такива – няколко вида месо, ориз, кисело зеле, цвекло и хубави подправки. Най-хубавото на капамата е, че тя винаги се прави за много хора. Тя не се прави, за да я ядеш сам или да ядете двама. Просто капамата е празнично ядене, което се готви, когато наистина имаш повод. Аз съм запомнил от детството ми два задължителни случая за капама – Коледа и Великден. Тогава бабите пазеха по една голяма кървавица, която съхраняваха в пепел и дървено сандъче, за да си остане хубава. Това е ядене, което се споделя с много гости, ястие, което не те затормозява и за половин час можеш да го направиш и после го оставяш да се готви”, допълни Икономов и издаде нещо, което остана скрито за хората, които се събраха на площада, за да видят как се готви капама: „Не позволих на Ути да сложи червен пипер. Бяха приготвили пет килограма, а това е направо кощунство”, каза градоначалникът.

Една от тайните на хубавата банска капама всъщност са подправките, които я правят неповторима. За нея задължително банскалии ползват див кимион и див копър. Тайната как да се постигне този ефект издаде Ути: „Който няма див кимион, да вземе нормален, да го препече в тиган и ще се получи този аромат на див“, каза Ути, а наред с отговора му на въпроса кое е любимото му ястие от Банско, той описа гостоприемството на местните. „Смятам, че Банско с планината и с хората в него, при все цялата им чудатост и различност, банскалии са много интересни. Имаш ли приятели банскалии, те ти остават такива много дълго. Съветвам всички, които тепърва ще открият Банско, да си намерят приятели, да се опитат да ги разберат такива, каквито са. Те са едни от малкото хора в България, които останаха непретопени, за което шапка им свалям, затова най-добрата банска рецепта, на която са ме учили банскалии, е да си измиеш ръцете, да запретнеш ръкави и да седнеш на вече сложена маса“, сподели Ути.

Въпреки мразовитото време приготвянето на 250-килограмовата капама, която спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес, привлече доста хора на площада. Те имаха възможността да опитат и от домашно приготвената кървавица на кмета Икономов, който бе донесъл няколко пръста, за да се види разликата между купената и домашната и почерпи с тях присъстващите.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *