Рекорд! 65 кандидат-гимназисти се конкурират за 26 места в паралелката с профил „Изобразително изкуство“ на НХГ

Рекорден брой – 65 кандидат-гимназисти, се конкурират за 26 места в паралелката по изобразително изкуство на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград. 35 ученици, завършващи основно образование, искат да учат профил „Музика“.

Както е известно, приемът в единствените в цяла Югозападна България две паралелки по „Изкуства“ с интензивно изучаване на английски език се осъществява и с проверка на способностите, съответно по изобразително изкуство/музика.

„Лично аз нямам спомен досега да е имало толкова кандидати за „Изобразително изкуство“, коментира директорът на НХГ Марин Митов. На въпроса дали такъв интерес и наличието на 100 кандидати за 52 места евентутално в бъдеще биха разкрили допълнителна паралелка, ръководителят на учебното заведение поясни: „Нито имаме възможност, нито желание за това. А и за нас са важни не количеството, а качеството“.

Големият брой явяващи се за проверка на способностите по изобразително изкуство наложи да се направи специална организация на учебния процес. За да не бъдат смущавани младите творци по време на 5-часовия практически изпит, учениците на НХГ бяха на училище следобед. Самите кандидати заеха местата си половин час преди началото на изпита, като последният  влезе в сградата 8.45 ч.

„Прави ми впечатление, че наред с желаещите да учат поп и джаз и народно пеене, тази година има и много инструменталисти – от ударни инструменти, пиано, до цикулка, акордеон, гайда“, сподели председателят на 5-членната комисия за проверка на способностите по музика Любима Манолова.


Моменти от тегленето на изпитния вариант за проверка на способностите по музика

Сред първите показали подготовката и таланта си бе седмокласникът на VІІІ СУ Дан Христов, който свири на пиано от 7 години, а наред с множеството изяви и отличия преди месеци стана победител в раздел „Инструменталисти“ от конкурса „Звезди в радиото“.

Любопитното е, че воден от желанието си да учи профил „Изкуства“, предния ден Дан се яви и на изпита по рисуване. „Не съм се готвил специално, нито пък ходих на частни уроци. Нарисувах фигурална композиция, не беше трудно, но първото ми желание е музика“, призна талантливият кандидат-гимназист. Така, влизайки в зала, той с лекота изпълни две рок песни – на български и английски, като демонстрира отлични вокални възможности. Извън изпита Л. Манолова помоли бъдещия осмокласник да изсвири нещо на пиано, при което той отправи специален музикален поздрав към комисията.

Близначките Ивона и Ивана Малчови   

Наред с прекрасните изпълнения, и то не на една, а на две цигуларки, тамбуристи, певци, на сцената излязоха и близначките от Банско Ивана и Ивана Малчови, които са носители на първа награда в конкурса „Звезди в радиото“. Самите те от дълго време посещават школата по народно пеене при НЧ „Н.Й. Вапцаров – 1894“ с ръководител иконом Георги Касапинов, а по солфеж ги подготвя учителката им по музика в СУ „Неофит Рилски“ Христина Кадева. Пред комисията двете сестри представиха акапелно по две народни песни, а на излизане споделиха, че изпитът не ги е затруднил, очакват резултатите от националните външни оценявания и се надяват да бъдат приети в музикалната паралелка, което е и първото им желание.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *