Ренесанс в отношенията: 3 въпроса, които трябва да си задавате

За да успеем във всичко често превключваме на автопилот и неволно избутваме отношенията с партньора настрана и назад.
Струва ни се, че други неща изискват незабавно внимание, докато отношенията могат да почакат.
Въпреки това, като всяка друга връзка, и романтичната също изисква нашето време, усилия и насочено внимание. 
Може би наистина нямате време да седнете и дълго да говорите с партньора за връзката си, но можете да опитате да насрочите месечни срещи, на които да зададете важни въпроси. Според психолози само три са достатъчни.
Ето ги и тях.

1. Почувства ли моята подкрепа и благодарност през последния месец

Подкрепата на личните и професионалните цели на вашия партньор и желанието да научите повече, може да помогне за създаването на любяща среда, сочат изследвания.
Чувството, че е разбран и подкрепен, укрепва любовните отношения.  

Проучване от 2023 г. установи, че хората често подценяват благодарността от партньора си, което води до по-ниско удовлетворение.
Периодичното изразяване на благодарност може да намали несигурността на партньора и да възстанови връзката.

2. Останаха ли недоразумения и неразрешени конфликти между нас

Хората са склонни да не говорят за това, което не им харесва, просто за да избегнат дискусия по темата. Така проблемите не изчезват, а само нарастват. Увеличава си и напрежението, което води до взрив. Скандалът става неизбежен.
Периодичното обсъждане на конфликти или неприятни инциденти може да блокира проблемите в зародиш, много преди те да са „разцъфнали“.
Проучване от 2022 г. установи, че диалозите са конструктивен начин за разрешаване на конфликти и за подобряване на взаимоотношенията. Откритият диалог укрепва вярата в намеренията на партньора и надеждата, че с времето нещата ще се оправят.

3. Какво си спомняш най-силно за последния месец и какво би искал да промениш

Откровеното обсъждане както на това, което харесвате във връзката, така и на това, върху което все още трябва да работите, помага да запазите любовта жива.
Проучване  от 2022 г. установи, че хубавите спомени подобряват качеството на връзката и повишават оптимизма и на двамата.
Затова ежемесечните разговори за „сверяване на часовника “ , по време на който си припомняте всички хубави и романтични неща, случили се през изминалия месец, може да укрепят съюза ви.
Откритите разговори и споделянето с вашия партньор насърчават желаното поведение и водят до по-голямо удовлетворение. А откритото изразяване на уязвимостта и поемането на отговорност за собствените ви действия, може значително да укрепи съюза ви.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *