Реставрираха стенописите в два средновековни храма

Завърши реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилска духовна околия. През месец септември тази година в Министерството на културата на Република България бяха подписани договори за отпускането на финансови средства за реставрация на стенописите на два храма – храм “Св. Параскева” в с. Таваличево и храм “Св. Архангел Михаил” в с. Горановци, а също така и дренаж на първия от тях. След усилена работа на специалисти от фирмата изпълнител реставрационните дейности бяха завършени успешно. Комисия от представители на Министерството на културата, община Кюстендил и Националния институт за недвижимо културно наследство направи проверка и след оглед прие извършените дейности.
Kъсносредновековният храм “Св. Параскева” е бил изграден по време на османското робство в периода XVI-XVII в. Изпълнявал е функциите на енорийски храм на средновековното село Таваличево, записано в турските документи като Тавалич. Относно датировката на храма има и други мнения. Според “Енциклопедия на Западна България” (изд. БАН, 1961 г.) той е построен през XIV в., преди завладяването на България от османлиите. Преди години стенописите са били проучвани, правени са проби – сондажи, но реставрацията им така и не била започната. Оставени частично разкрити, ценните стенописи – произведения на българското средновековно монументално изкуство, са се рушили в продължение на години.
Средновековният храм “Св. Архангел Михаил” в село Горановци е изграден през XIII век, за което свидетелства намереният в непосредствена близост монетен материал. При археологически разкопки, проведени в периода 1983-1987 г. под ръководството на археоложката Живка Въжарова, се установява, че храмът е издигнат в границите на антично и средновековно селище. При проучванията се изяснява, че църквата е изградена върху основите на по-ранен храм, датиращ вероятно от раннохристиянската епоха (IV-VI в.). Някои изследователи предполагат, че старият храм е бил разрушен в XII век, по време на печенежките нашествия.
“Доволен съм, че бяха направени реставрационни дейности. Хората от селото – също. Ние на Архангеловден и на Илинден правим курбани”, споделя кметският наместник Румен Тасков.
През годините средновековният храм “Св. Архангел Михаил” става съборен храм на малък манастир. Не са запазени исторически данни за времето на основаването му. В османския опис манастирът е записан под същото име – “Архангел”, като по това време в него е живял един монах.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *