Ресторантьори в Сапарева баня компенсират загубите от пандемията с 8.50 лв. за пилешка пържола без гарнитура

Ресторантите в централната част на Сапарева баня надуха цените след отварянето. Най-старият ресторант в града, строен през годините на соца от някогашния БТС, се намира в близост до минералната баня и Гейзера. Репортер на „Струма“ разгледа менюто, в което пилешка пържола с тегло 200 г се предлагаше за 8,50 лв. без гарнитура. Ако клиентът иска и гарнитура, трябва да плати още 3,90 лв., независимо от продуктите в нея – домати със сирене или пържени картофи. Пилешко шишче се предлага на цена от 3,50 лв. за бр. Супите са по 3,90 лв., кюфтето е 1,50 лв. за брой. 

В менюто на друг ресторант, също в непосредствена близост до Гейзера, порция салата от 300 г с домашно приготвен катък струва 5,50 лв., салата „Цезар“ – 9,00 лв. порцията. Различните видове пици се продават от 7,00 до 9,90 лв. за бр. Пилешките специалитети са с унифицирани цени от 8.50 до 9,80 лв.

„Цените на ястията не са високи. И ние имаме разходи. Ако има жива музика, на оркестъра се плаща по 300 лв. на вечер. Направете сметка – 30 дни по 300 лв. са 9000 лв. само за музиката в ресторанта. Отделно ток, вода, заплати, осигуровки… Отваряха ни, затваряха ни по време на пандемията…“, изброи аргументите за цените ресторантьор, който не иска да се цитира името му.

Малки семейни заведения за хранене в широкия център на курортния град предлагат същата храна на почти двойно по-ниски цени – пилешка пържола за 4,80 лв. с гарнитура, супа 2,60 лв., кюфтето 90 ст. за брой…

Около Гейзера в Сапарева баня вече е презастроено с луксозни хотели и това се очертава като най-скъпата зона. От някогашната зеленина не е останало нищо.

Отворилият врати нов хотел „Пет елемента“ е с 63 стаи, разположени на няколко дка земя. Пред хотела има и паркинг за гостите. Цената на стандартна стая с двойно легло е 264 лв. за нощувка. Въпреки високите цени през почивните дни на паркинга на хотела нямаше място от скъпи автомобили на гости.

Стандартна двойна стая в хотел „103 градуса“, който е разположен срещу „Пет елемента“, се предлага на цена от 177 лв. за нощувка. В други, по-малки хотели цените на нощувките варират от 70 до 130 лв.

В Сапарева баня работят 120 къщи за гости и хотели.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *