Ресторантьори и хотелиери в Благоевград взеха на мушка работещите „табаци“, искат проверка за какво ползват тротоарното право, законно ли продават фрешове, кафета сандвичи…

Сдружението на ресторантьорите, хотелиерите и туроператорите в Благоевград входира в администрацията на кмета Румен Томов искане обектите им да бъдат освободени от данък смет и данък сгради, както и от такса тротоарно право  за периода от 1 декември 2020 г. до 01.03.2021 г. Те са се позовали на забраната за работа на ресторантите, баровете и кафе-сладкарниците за периода 27.11.2020 г. до 21.12.2020 г., която обаче още не е вдигната.

На миналата сесия ОбС – Благоевград намали наемите и концесионни такси на наемателите на общински обекти до края на извънредното положение, което за момента е краят на март, но таксите и данъците на неработещите заведения все още се начисляват в нормалния им размер.

Другото предложение на хотелиерите и ресторантьорите е част от парите, постъпили от тях за туристически данък в общинската хазна, да бъдат върнати към бизнеса под формата на рекламни материали за Благоевград, участия на борси и други дейности, които да подпомогнат развитието на туризма.

Всички останали предложения на Сдружението са свързани с дейността на т. нар. „табаци“, които единствени останаха да работят легално на територията на общината по време на епидемичната криза.

Според ресторантьорите общината трябва да направи справка колко от тези обекти плащат тротоарно право и за какво се използва то – дали за фризерите и рекламните материали, за които им се полага, или за търговска цел чрез повсеместно поставените масички и столове, където денонощно има клиенти.

Възможно най-скоро да се ограничат местата за сядане в „табаците“ съгласно забраната, наложена на територията на България, и ресорните органи да проверят имат ли право тези обекти да продават кафета, фрешове, сандвичи и др., без да имат бармани с квалификация, както и отговарят ли на санитарните здравни изисквания за продажба на храни и напитки, настояват от сдружението.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *