Ресторантьорка, кандидат-съветничка от БСП, остави с. Стоб на сухо, за да има вода в заведението й

Бизнесдамата Бойка Тасева, която през 2015 г. бе кандидат за съветник от листата на БСП за община Кочериново, държи цялото с. Стоб без вода, за да може да захранва заведението си над църквата.

Това твърдят жители на селото, които в момента събират подписка, която ще пращат директно в Страсбург.

„В България през годините сме писали на всякакви институции, като се започне от селския кмет, през управителя на „Кюстендилска вода“, та се стигне до премиера, и никой не ни обръща внимание, затова сме решили да търсим помощ отвън”, обясни Христо Христов, който е един от инициаторите за подписката. Той има къща в Горната махала на кочериновското с. Стоб, където живеят около 50 семейства, но заради безводието все по-рядко си ходи на село и предпочита да остава в апартамента си в Благоевград.

„Водопроводът на Стоб е чугунен и е един от най-качествените в района, въпреки че е правен през 1938 г.”, разказа Христов. „Проблемът на Стоб идва от „Кюстендилска вода“ – водното дружество премахна от активите си водохващането, което преди години ние, жителите на селото, сами направихме над църквата. Сложихме и 86 метра циментови тръби, остана ни само да направим 200 кубика резервоар за вода и проблемът на селото щеше да бъде решен. „Кюстендилска вода“ обаче, вместо да ни приветства за решението, прати един булдозер, който подравни дигата, и каза да се откажем от идеята си за резервоара. Не разбрахме защо. После дружеството извади от активите си водохващането, защото не можело да го стопанисва. Така то остана нещо като частно и ресторантьорката Б. Тасева сложи ръка на него. Цялата вода тече към заведението й, а ако искаме и в селските чешми да капне някоя капка, ходим тайно и спираме крана й. Въпреки това смятам, че с Бойка можем да се разберем, никой обаче не може да се разбере с шефа на „Кюстендилска вода“. Не го знам този човек какви ги върши, но миналата година между Стоб и Рила се скъса тръба и 4 месеца никой от неговото дружество не дойде да я оправи – водата се изливаше свободно, докато ние продължавахме да сме на сухо”.

Според жителите на Стоб, които вече са проучили въпроса с правораздаването в Страсбург, почти сигурно е, че европейските магистрати ще присъдят на кюстендилското село някакво обезщетение заради водния терор, на който стобчани са подложени. Парите до стотинка ще бъдат инвестирани в независим частен водопровод, който ще обслужва само селото, категорични са жителите на Стоб.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *